РЕШЕНА МИСТЕРИЈАТА: Зошто столчињата во кино салите се во црвена боја?

Сподели со своите пријатели

Нов филм на огромен екран, топли пуканки, ладни пијалаци и темнина – идеална комбинација. Ретко кој не ги ужива овие поволности што ги нудат кината.

Loading...

Сепак, колку пати и да ги посетите, има некои работи за кината кои веројатно не сте ги знаеле, а искуството од гледање филм може да ви го олесни и подобри.

 

 

Црвените столчиња во кината се појавиле поради популарноста на италијанската опера во минатото.

Црвената и златната се традиционалните бои кои се користат за украсување на италијанските театри.

Со текот на времето, тие биле усвоени од други земји, а кога се појавиле кината, оваа практика останала во нив.

Loading...

Има и практична страна: црвената е првата боја која станува невидлива во отсуство на светлина.

 

 

Кога има малку светлина во киното, сината ќе изгледа посветла од црвената, а кога има доволно светлина, ситуацијата е обратна.

Црвената е бојата што човечкото око прво ја „губи“ кога ќе се стемни.

Затоа столовите и завесите во киното се црвени – за да можете подобро да уживате во филмот.