Религиски ритуал: Девет дена без јадење, пиење и спиење

Сподели со своите пријатели

Еден јапонски будистички калуѓер завршил еден многу тежок деветодневен ритуал, во кој ниту јадел, пиел, а и сонот му бил забранет, а за тие девет дена 100 илјади пати ги рецитирале стиховите од сутра.

Loading...

Според верувањата на храмот на овој 41-годишен Коген Камахориј , овој подвиг ќе го направи жива форма на Буда.

Според тамошните медиуми, Камахориј е првио монах кој во последниет осум години успеал да го изврши овој ритуал од почеток до крај. Монахот пред храмот на планината Хиеи, познато по бројните светилишта го дочекале 600 заинтересирани лица и новинари.

Ритуалот се смета за едн од натешките делови на седмогодишното учење кое се состои од 1000 дена одење по планината за да се достигне просветлувањето.

Камахориј започнал со своето просветлување во 2011 годиан и пропешачел 700 денови пред да се впушти во постот од девет дена.

Сега му останува до есента 2017 да ја заврши својата прошетка по планината.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.