Редок природен феномен во Австралија: Овде авантуристите можат да „сурфаат по облаците“

Сподели со своите пријатели

Во моментот кога се формира кондензација на чашите за пиво во вечерните часови, постојат сите шанси да се појави утринска слава следната зори

Loading...

Секоја година, во текот на септември или октомври, Бурктаун во Австралија станува место за уживање во фасцинантен и ретко виден природен феномен, познат како Утринска слава. Градот има нешто помалку од 250 жители.

Позициониран помеѓу саваната и морето, Бурктаун е, фигуративно кажано, „на патот кон никаде“. Значи, или сте згрешиле и дојдовте на ова многу необично место или отидовте токму таму.

Австралија е земја на климатски екстреми. Сушите ја зафаќаат внатрешноста на земјата за време на сушната сезона, која трае од мај до септември или октомври. Понекогаш во октомври, понекогаш во ноември почнува да врне. Но, тоа не се лесни школки, туку обилни врнежи.

Пред да се направи патувањето, Бурктаун беше отсечен од светот со недели. И сега може да има големи поплави, кои би можеле да го поплават целото подрачје.

 

 

Loading...

На крајот на сушната сезона, и непосредно пред да започнат обилните врнежи, Бурктаун станува сцена за еден од најпознатите природни феномени во Австралија. Утринската слава, како што се нарекува, претставува огромна и ретка формација на облаци во облик на цевки, кои остануваат видливи на небото долго време.

Иако овој природен феномен повремено може да се види над Мексиканскиот Залив, Бурктаун е единственото место во светот каде што тоа се случува редовно. Сето ова благодарение на мешавината на географската положба и локалните климатски услови.

Кога се појавува Morning Glory, сцената изгледа речиси апокалиптична. За локалното домородно население на Гангалид, Валалу или Змијата Виножито е одговорна за неговото создавање. Според нивната традиција, тогаш предците на народот Гангалид јаваат на облаци и на тој начин го штитат својот народ и својата земја. За современите членови на народот Гангалид, Утринската слава е добар знак за највисок ред.

Освен оние кои ги проучуваат метеоролошките карти, првиот навестување за појавата на овој природен феномен може да се најде и во еден локален паб. Во моментот кога ќе се формира кондензација на чашите за пиво во вечерните часови, постојат сите шанси Morning Glory да се појави следната зора.

– Во вечерните часови забележете го прекрасниот морски ветар. Потоа, ако излезете надвор наутро, ќе забележите дека тревата е полна со роса и дека капки роса има и на автомобилите. Доволно е да се погледне хоризонтот и да се види Утринската слава – објаснила за Би-би-си Аманда Вилкинскон, жителка на овој град.

 

 

Loading...

Порано, додека климатизерите не се користеа толку обилно, беше многу полесно да се предвиди доаѓањето на оваа појава. Според мештаните, најчесто се чувствувало доаѓањето на студениот воздух, што било сигурен знак дека доаѓа Утринска слава.

Дури и оние кои безброј пати имале можност да го видат овој феномен, секој пат се фасцинирани од него.

– Никогаш не се знае кога ќе се појави, а секој пат е различно. Единствено е сигурно, ќе ви го одземе здивот – изјави Мишел Цимерман, редовен посетител на Бурктаун.

Славата на овој природен феномен планетарно се прошири по еден случаен настан. Кон крајот на 80-тите години на минатиот век наидоа неколку едрилици и оттогаш „сурфањето“ во облаците стана исклучително популарно. Всушност, долгите, брановидни формации и релативно предвидливото движење на воздухот создаваат речиси идеални услови за лет.

Пред пандемијата, Бурктаун беше домаќин и на фестивалот „Утринска слава“.

– За време на еден од неодамнешните фестивали имавме една недела свечености, а не се појави Утринска слава – рече Ерни Кемп, актуелниот градоначалник на Бурктаун, додавајќи дека фестивалот завршил во недела, а овој феномен се појавил во понеделникот.