Развиена е микро камера со големина на зрно сол, нејзините фотографии се со неверојатен квалитет

Сподели со своите пријатели

Микроскопските камери штотуку станаа толку добри, што нивните фотографии може да се споредат со фотографии од обични камери и фотоапарати.

Loading...

Американските научници од Универзитетот во Принстон и Вашингтон направија микро камера, не поголема од зрно сол, но која може да фотографира во боја и која по квалитет не се разликува од стандардните леќи на камерите, кои се 500.000 пати поголеми.

Новата микроскопска камера ги нема проблемите што ги имаа претходните микрокамери, кои снимаа искривени и заматени фотографии со многу ограничено видно поле.

Оваа нова микрокамера може да им овозможи на супермалите роботи да ја „почувствуваат“ околината или дури и да им помогне на лекарите да откријат проблеми во човечкото тело.

Класичните фотоапарати и фотоапарати користат серија заоблени стаклени или пластични леќи кои се користат за фокусирање на влезната светлина на дигитален сензор (порано филмска лента). За споредба, оваа нова мала камера, развиена од компјутерскиот научник Итан Ценг и неговиот тим, користи специјална мета-површина испреплетена со 1,6 милиони цилиндрични столбови, секој со големина на ХИВ вирусот, што може да го модулира однесувањето на светлината.

Секој од овие столбови наредени на површина широка само половина милиметар има уникатна форма што му овозможува да функционира како антена. Алгоритмите за машинско учење ја толкуваат интеракцијата на секоја колона со светлината и ја претвораат таа информација во фотографија.

Фотографиите што ги прави овој мал уред обезбедуваат највисок квалитет со најширок агол на гледање меѓу сите досега развиени камери од овој тип.

Освен малку заматување во близина на рабовите на фотографиите, тие се споредливи со фотографиите снимени со обична камера со нормална големина со стандардни леќи.

Loading...