Разделени сијамски близнаци по 50 часа операција

Сподели со своите пријатели

Ретки сијамски близначки, кои биле родени со составени череши и крвни садови, разделени се по три операции кои траеле вкупно 50 часа во една лондонска болница.

Двегодишните сестри Сафа и марва Улах од Пакистан морале да минат низ три операции за да им се оделат главите, пренесува Индепендент.

Loading...

Првата операцијата била направена во октомври 2018 година, кога деовјчињата имале само 19 месеци, а најпосле биле разделени во поселдната операција на 11 февруари.

Од болнциата биле пуштени пред неколку дена и заминале дома со својата мајка, додека таткото им починал од мозочен удар додека тие биле уште во стомакот.

Во Лондон живеат со мајката Заинаб Биби (34), дедото и вујкото, кои не можат да пронајдат зборови за благодарност кон лекарите и болницата.

– Сакаме да им се заблагодариме за се што сторија. Многу сме возбудени поради иднината, рекла Биби.

Експертите користеле виртуална реалност за да создадат точна реплика од анатомијата на девојчињата и да ја визуелизираат сложената структура во нивните черепи. Исто така со помош на 3Д печатач креирале пластични модели од овие структури на кои биле спроведени вежби пред главната операција.

Во текот на операцијата лекарите првин ги разделиле нивните крвни садови и додале парчиња пластика во нивните череши за да ги разделат нивните мозоци.

Финалната операција вклучувала креирање на нови лереши од со користење коски од двете девојчиња.

Хирурзите исто така користеле кспандери на ткиво за да обезбедат дека кожата на девојчињата се протега преку секоја од нивните глави.

Loading...

Операцијата, која ја платил пакистанскиот бизнисмен Мурта Лакхани, ја следале неколку помали процедури, кои на девојчињата ќе им овозможат да живеат самостојно.

Ретки сијамски близначки, кои биле родени со составени череши и крвни садови, разделени се по три операции кои траеле вкупно 50 часа во една лондонска болница.

Двегодишните сестри Сафа и марва Улах од Пакистан морале да минат низ три операции за да им се оделат главите, пренесува Индепендент.

Првата операцијата била направена во октомври 2018 година, кога деовјчињата имале само 19 месеци, а најпосле биле разделени во поселдната операција на 11 февруари.

Од болнциата биле пуштени пред неколку дена и заминале дома со својата мајка, додека таткото им починал од мозочен удар додека тие биле уште во стомакот.

Во Лондон живеат со мајката Заинаб Биби (34), дедото и вујкото, кои не можат да пронајдат зборови за благодарност кон лекарите и болницата.

– Сакаме да им се заблагодариме за се што сторија. Многу сме возбудени поради иднината, рекла Биби.

Експертите користеле виртуална реалност за да создадат точна реплика од анатомијата на девојчињата и да ја визуелизираат сложената структура во нивните черепи. Исто така со помош на 3Д печатач креирале пластични модели од овие структури на кои биле спроведени вежби пред главната операција.

Во текот на операцијата лекарите првин ги разделиле нивните крвни садови и додале парчиња пластика во нивните череши за да ги разделат нивните мозоци.

Финалната операција вклучувала креирање на нови лереши од со користење коски од двете девојчиња.

Loading...

Хирурзите исто така користеле кспандери на ткиво за да обезбедат дека кожата на девојчињата се протега преку секоја од нивните глави.

Операцијата, која ја платил пакистанскиот бизнисмен Мурта Лакхани, ја следале неколку помали процедури, кои на девојчињата ќе им овозможат да живеат самостојно.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *