Растителните масла можат да предизвикаат рак, свинската маст сепак поздрава

Сподели со своите пријатели

Готвењето со растителни масла како што е сончогледовото ослободува токсични хемикалии кои се поврзани со ракот и дури и дегенерација на мозокот, објавува еден британски медиуми.

Loading...

Свинската мст, путерот, кокосово и маслиново масло с емногу подобар избор, сметаат британските научници.

При загревање на растителното масло како што е пченичното, сончогледовото, палминото и сојното се ослободуваат хемикалии под називот алдехиди кои се поврзаи со различни облици на ракот и невродегенеративни болести како Алцхајмерот.

Мартин Грутвелд, професот по биоаналитичка хемија и хемиска патологија на пританскиот институ ДеМонтфорт вели дека пржената храна како рибите и компирите содржат од 100 до 200 пати повеќе алдехиди од дозволената дневна доза, пренесува „Дејли Телеграф“.

Со користењето на путер, маслиново масло и свинска маст се ствараат помали количества на алдехиди, а најздраво е кокосово масло.

Растителните масла се поврзани со срцеви болести, рак, воспаленија, висок притисон и ментални болести.

Омега 6 масните киселини во растителните масла ги потиснуваат важните омега 3 киселини кои се неопходни за да мозокот биде здрав – објаснува професорот Џон Стеин, професор емеритус по невро наука на Оксфорд.

Тој смета дека недостатокот од омега 3 киселини е важен предизвикувач за низа ментални проблеми и други проблеми како што е дислексијата.

На тој проблем здравствените организации и прехрамбената индустрија не придаваат доволно значење, предупердуваат научниците.

Loading...