Раси на кучиња со најнеобичен изглед (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Многу сопственици на кучиња редовно ги стилизираат своите миленици во салон, но има раси кои имаат природна слика по која се препознаваат.

Loading...

Постојат неколку причини зошто салоните за кучиња доживуваат бум. Тие имаат најмногу работа во лето, кога многу сопственици решаваат да ја скратат косата на миленичето и со тоа да овозможат полесно да издржи високи температури.

Покрај тоа, постојат многу раси чија коса постојано расте како нашата коса, така што редовните фризури им се неопходни, без оглед на сезоната. Не мал број сопственици одлучуваат да ги негуваат кучињата од хигиенски или естетски причини.

 

 

Меѓутоа, постојат некои раси на кучиња кои се природно обдарени со многу необичен стил, по кој се познати низ целата планета. Ви претставуваме пет раси на кучиња со најнеобичен изглед и фризури.

Бедлингтон териер

Ова необично куче по изглед и фризура е по потекло од Британија и е познато по тоа што повеќе личи на јагне отколку на куче. Се карактеризира со глава со необичен изглед, густа брановидна коса, темни очи и заоблен грб. Точни податоци за потеклото на расата не постојат, но се претпоставува дека потекнува од сивинка или камшик, а веројатно и од денди динмонт териер. Во минатото, тој бил постојан придружник на рудари, бидејќи бил одличен ловец на стаорци, а исто така се користел и во лов на јазовци, лисици, видра и зајаци.

Loading...

Оваа раса, често нарекувана лавско срце со појава на овца, за прв пат била прикажана на изложба на кучиња на крајот на 18 век. Денес, ова се кучиња кои ги сакаат сите видови активности и се многу агилни. Ова многу уредно куче е совршено за престој во станот и е верно на семејството, кое ќе биде сигурен придружник и чувар.

 

 

Кинеско грмушно куче

Се верува дека кинеското грмушно куче потекнува од Африка кога расата била позната како Африкански териер без коса. Кинеските морнари ги зеле со себе затоа што успешно ловеле стаорци на бродови и така расата пристигнала во Кина.

Ова куче со необичен изглед нема коса, освен прамен на главата, нозете и раскошната опашка. Добро се сложува со други миленичиња и деца, и е погоден за живеење во стан и луѓе склони кон алергии на влакно од кучиња.

 

Loading...

 

Комондор

Големото унгарско овчарско куче или Комодор е големо, моќно и мускулесто куче со необичен изглед. Има карактеристично завиткана коса, која наликува на метла со реси. Фризурата на возрасен комодор тежи околу седум килограми и се состои од околу 2.000 волнени реси.

Во минатото, оваа раса се користела како овчар и чувар од разбојници, волци и мечки, додека денес се повеќе се користи за чување приватни имоти. Расата се проширила надвор од границите на Унгарија во почетокот на 20 век. Комондор е бестрашно, одлучно и интелигентно куче.

 

 

Пули

Ова куче е најпознато по долгиот, кадрав водоотпорен капут. Се верува дека првично потекнува од планините Урал, и според некои извори, пулите постоеле уште во времето на Хуните. Нивното име преведено значи безбеден чувар. На територијата на Унгарија, најчесто се користел како чувар на стада, подоцна стана популарно како полициско куче.

Тој пристигнал во Соединетите држави во 1935 година, а потоа се раширил низ Европа. Пули е активно и интелигентно куче, лојално на својот сопственик и недоверлив кон странци. Тие не се погодни за чување во мали станови.

Loading...

 

 

Бергамаско

Бергамаско е древна италијанска раса овчарско куче, позната по долгите кадрици кои формираат дредлоки. За разлика од другите раси, нивната коса може да добие многу необичен изглед, и честопати ја споредуваат со скапи теписи.

Оваа раса се уште се користи како сточар на италијанските Алпи, од каде потекнува, но тие се се повеќе миленичиња. Тие се многу приврзани и лојални кон семејството, со кои создаваат силна врска. Не сакаат да бидат во центарот на вниманието и генерално се прилично повлечени.

 

Loading...