Рапавите нокти исто така можат да бидат симптом на инфекција со коронавирус

Сподели со своите пријатели

Дури и по една година пандемија, нови можни знаци на инфекција со коронавирус сè уште се идентификуваат. Покрај вообичаените симптоми како што се отежнато дишење, треска или кашлица, постојат и повеќе чудни симптоми кои едно лице нормално не би ги поврзало со инфекција.

Loading...

Покрај варењето на храната, таканаречените криви прсти или чешање на кожата можат да бидат и рапави нокти, како што објави на почетокот на мај професорот Тим ​​Спектор, раководител на големото британско истражување за симптомите на Ковид.

 

 

Спектор објави релативно непознат симптом на својот профил на Твитер. „Дали вашите нокти изгледаат чудно? Тој праша, велејќи дека сите нокти се повеќе се препознаваат како знак дека сме заразени со коронавирус. Треба да забележиме хоризонтални линии или изразени гребнатини на ноктите. „Тие можат да се појават без осип на кожата и да изгледаат безопасно“, напиша тој.

Професорот објави и фотографија на женски нокти на кои се гледаат такви гребнатини.

Според Спектор, ноктите се опоравуваат и се обновуваат по инфекцијата, што ги остава овие поизразени гребнатини на нив. Ноктите растат приближно во шестмесечни циклуси, па доколку некој бил заразен со коронавирус тие не мора да ја забележат промената на ноктите, што се случува подоцна, информира веб-страницата на Metro. Врз основа на овој симптом, дури и луѓето кои имале асимптоматска болест на ковид-19 може да откријат дека навистина биле заразени. Се разбира, ова ќе биде потврдено само со тест за антитела на коронавирус.

Loading...

 

 

Сепак, ваквите гребнатини на ноктите не само што можат да укажат на ковид-19. Тие можат да бидат резултат на други болести кои предизвикуваат треска, егзема, лоша исхрана и недостаток на хранливи материи, но подраматични промени во обликот на ноктите исто така може да предизвикаат сериозни болести како што се болести на тироидната жлезда, дијабетес или анемија со дефицит на железо.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *