Рама и Мелони договорија план за мигрантите

Сподели со своите пријатели

Албанската влада го претстави предлог-законот за договор со Италија за заедничко процесуирање на некои барања за азил на мигрантите кои пристигнуваат во Италија по море.

Loading...

Предлог-законот ќе се расправа во 140-члениот парламент, во кој владејачките социјалисти на премиерот Еди Рама имаат 74 места.

Албанскиот премиер Еди Рама и италијанскиот премиер Џорџa Мелони објавија петгодишен договор претходно овој месец, според кој Албанија се обврза привремено да прифаќа до 36.000 мигранти годишно, додека Рим ќе го забрза процесот на нивните барања за азил во Италија.

Албанската опозиција е против планот, додека Рама смета дека договорот е гест на одмазда кон Италија, која ги поздрави илјадниците Албанци кои бегаат од сиромаштијата по падот на комунизмот во 1991 година, пишува Асошиетед прес.

Италијанскиот министер за надворешни работи Антонио Тајани изјави за новинарите дека договорот нема да помине низ италијанскиот парламент бидејќи, како што наведе, „не е договор“.

„Ќе дојдам во салата (на парламентот) да објаснам“, рече тој.

Европската комисија побара повеќе детали, а договорот беше критикуван од организациите за човекови права и други групи, тврдејќи дека може да и се врати на Албанија, која се стреми да се приклучи на Европската унија.

Италијанските левичарски опозициски партии се против договорот.

Loading...

Комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ, претходно оваа недела рече дека договорот покренал „неколку грижи за човековите права“ поради многу „правни нејаснотии“.

Таа како главни проблеми ги наведе „навременото спуштање, влијанието врз операциите за пребарување и спасување, правичноста на процедурите за азил, идентификацијата на ранливите лица, можноста за автоматско задржување без соодветна судска одлука, условите на притвор, пристапот до правна помош и ефективни правни лекови.

„Важно е земјите-членки да продолжат да ја насочуваат својата енергија кон подобрување на ефикасноста и ефективноста на нивните домашни системи за азил и прифаќање“, рече Мијатовиќ.

Италија побара поголема солидарност од другите земји од Европската унија за да и помогне да се справи со зголемениот број на пристигнувања.

Создавањето безбедни и легални патишта за да им се овозможи на поединците да бараат заштита во Европа, би ги избегнало тие да прибегнуваат кон „опасни и неправилни миграциски рути“.

Италија вети дека ќе плати за изградба на два центри кои можат да примат до 3.000 мигранти истовремено.

Мелони рече дека очекува тие да станат оперативни следната пролет.

Албанија нуди два објекти, вклучувајќи го и пристаништето Шенѓин, туристичка дестинација на околу 75 километри јужно од главниот град Тирана.

Loading...

Оние кои ќе бидат депортирани ќе бидат испратени во Гјадер во близина на пристаништето Шенgeн, на поранешниот воен аеродром.

Албанија би обезбедила безбедност за двата центри, кои би биле под италијанска јурисдикција.

Италија се согласи да ги отстрани и депортира луѓето чии барања за меѓународна заштита беа одбиени, но договорот не прецизира како тие ќе бидат репатрирани, често долг и тежок процес.