Работи што никогаш не треба да ги бришете со влажни марамици за дезинфекција!

Сподели со своите пријатели

Ако користите влажни марамчиња за дезинфекција на скоро што било, време е да престанете да го правите тоа.

Loading...

На одредени површини, марамчињата за дезинфекција можат да направат многу повеќе штета отколку добро

Да, влажните марамчиња за дезинфекција се погодни за употреба, но не користете ги на сè што треба да избришете.

Никогаш не треба да користите средства за дезинфекција на овие работи.

  1. Кожни чанти и тапацир

Да, и вашата сакана чанта може да се извалка. Како вашите кожни седишта за автомобил или мебел. Иако се чини дека марамчињата за дезинфекција се брз начин за чистење, тие содржат алкохол и амонијак кои можат да ја исушат кожата и да го оштетат нејзиниот конечен изглед.

Наместо тоа, одберете комерцијално средство за чистење на кожата или пробајте мешавина од топла вода и сапун за садови, внимавајте да не ја навлажнiте кожата.

  1. Гранитни работни површини

Повторното чистење со средства за дезинфекција може да ja скрши смесаta на гранитот, правејќи ги ранливи на долгорочно оштетување. За дневно чистење можете да користите сапун и топла вода.

  1. Очила

Одолеjте на нагонот да ги избришете очилата со средства за дезинфекција, бидејќи може да ги изедат чувствителните облоги на леќата, велат експертите.

Loading...

Наместо тоа, исчистете ги со капка сапун и топла вода или користете комерцијално средство за чистење леќи.

  1. Бисерен накит

Чистењето на бисерен накит со средства за дезинфекција во никој случај не е добра идеја. Тие можат да оштетат помеки камења, вклучувајќи бисери, опали и смарагди.

Наместо да користите топла вода и сапун за чистење.

  1. Вашиот тоалет

Со марамчињата може да се исчисти даската од вц школката и надворешноста без негативни ефекти. Но, никогаш не ги фрлајте во тоалетот кога ќе завршите.

За разлика од тоалетна хартија, марамчињата не се распаѓаат правилно, што може да ги затне цевките и да ви донесе големи сметки на долг рок.

  1. Дамки на облеката

Чистењето на дамката со средства за дезинфекција може да ја направи помалку видлива, но за одредени видови облека нема да бидат корисни.

Алкохолот во марамчиња може да ја избледи бојата и да ја оштети ткаенината.

  1. Екраните на допир во автомобилот

Вашите мрсни отпечатоци се насекаде, но не посегнувајте по марамчиња за дезинфекција. Соединенија на алкохол и амонијак во марамчиња може да ги кородираат заштитните облоги на екранот и на крајот да предизвикаат замаглување или дамки, предупредуваат производителите.

Loading...

Наместо тоа, исчистете ги ваквите екрани со вода и сапун, внимавајќи да не ги навлажнете премногу.

Се препорачуваат и марамчиња специјално дизајнирани за екраните.

  1. Намирници

Се надеваме дека не треба да ви го кажуваме ова, но никогаш не треба да чистите овошје, зеленчук или која било друга храна со средства за дезинфекција, бидејќи состојките од марамчињата не се наменети за намирници кои подоцна се јадат.

  1. Незавршен мебел од дрво или подови

Внимавајте. Бидејќи недовршеното дрво делува како сунѓер, може да апсорбира премногу раствор за чистење што може да доведе до оток, пукање или виткање на дрвото.

  1. Садови за храна

Ако јадете од него или чувате храна во него, внимавајте да не го избришете со средства за дезинфекција. Хемикалиите во марамчињата, се разбира, немаат за цел да се внесат во телото и може да се задржат на тврди површини.

Ако навистина сакате да ги дезинфицирате садовите, користете најтопла можна вода и купете антибактериски сапун, пишува MSN.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *