Работи што не би требало да ги држите во автомобил, а барем четири ги имаме сите!

Сподели со своите пријатели

Летото доаѓа, температурите растат и колку што ни се допаѓа сонцето, понекогаш треба да се засолниме во сенка, што честопати е тешко да се направи затоа што автомобилите ги заземаат сите места.

Loading...

Не е ни чудо, бидејќи на сонце, автомобилите можат да се загреат како да сте во сауна, што носи одредени ризици.

Постојат предмети кои не толерираат високи температури, а кои сè уште често ги има во нашите автомобили.

Што не треба да чуваме во автомобилот?

 

 

Лекови

Фармацевтските компании препорачуваат чување таблети и лекови на температура не поголема од 25 степени. И во текот на летото, температурата во автомобилот може да оди многу повисоко.

Loading...

После таквата топлина, лековите во најдобар случај ги губат своите својства и можат да се претворат во отрови.

Електроника

Паметните уреди и високите температури се сложуваат многу лошо. Прегревањето дури може да предизвика експлозија на батеријата на телефонот и потенцијално да предизвика пожар.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Крема за сончање

Кога се прегрее, кремата за сончање или млеко стануваат бескорисни. Супстанциите што се создадени за да ја заштитат нашата кожа од сонце се уништуваат. Оптималната температура за складирање на овие препарати не е поголема од 25 степени.

 

 

Чаши

Дури и ако ги оставите во кутијата за ракавици на топол ден, пластичната рамка сигурно ќе омекне и ќе се искриви.

Спрејови

Залудно не е напишано на овие производи дека производот е под притисок и дека не смее да се загрева. Ако температурата ја надминува собната температура подолго време, шишето може да експлодира.

Loading...

Ситуацијата е иста со запалката. Може да истече гас или запалката сама да експлодира на сонце, и додека трепнете може да избувне пожар.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Вода во пластично шише

Скоро никому не му паѓа на памет дека оставањето вода во пластично шише на високи температури е всушност опасно. Кога се загреваат, фенолите се ослободуваат од пластиката, која влегува во водата, а со тоа и од нашето тело.

Овие супстанции се акумулираат во телото и можат да бидат причина за сериозни болести, вклучувајќи малигни заболувања.

Покрај тоа, проѕирното шише може да дејствува како лупа ако се остави на пример седиштето во автомобилот и под силното сонце. Може да предизвика пожар.

 

 

Храна

Нема многу размислување, храната ќе се расипе ако е на жешко подолго време. Може да биде на температура од приближно 30 степени, максимум еден час, а оваа температура во автомобилот се постигнува по 10 минути стоење на сонце, дури и кога е надвор, на пример само 20 степени. Ако надвор е над 26, за 10 минути ќе биде над 40 степени целзиусови.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Утринава започна есента

Батериска лампа

Секоја батериска лампа – тоа е скоро секоја – има батерии, кои никогаш не треба да се загреваат. Изложеноста на високи температури може да предизвика истекување на батеријата и оштетување на ламбата.

Комплет за шминка

Причината е многу едноставна. Сите козметички производи „се расипуваат“ на високи температури, а шминката е особено штетна ако се нанесува на лицето во таква состојба.

Ако сте чувале несесер во автомобилот цел ден, слободно можете да ја фрлите целата содржина.

 

 

Loading...

Гума за џвакање

Ако се прегрее, гумата за џвакање се топи и може да се залепи за сè и сешто – заби, раце, седиште. И ако е на ниски температури – станува тврда како камен, а исто така ја губи својата арома.