Работи што можат да ви се случат ако престанете да јадете шеќер

Сподели со своите пријатели

Престанокот на косумација на потрошувачката на шеќер дефинитивно нема да ве претвори во суперхерои, но може да го подобри вашиот живот и здравје.

Loading...

Во продолжение дознајте ги 10те работи што можат да ви се случат доколку од својата исхрана го исфрлите шеќерот.

 

 

  1. Можеби полесно ќе забремените

Шеќерот е познат по својата способност да собира енергија со активирање на инсулин во крвта. Но, инсулинот е многу сличен на хормоните кои се одговорни за бременоста.

Ако консумираме премногу рафиниран шеќер, во нашето тело има толку многу инсулин што се меша со хормоните кои помагаат во созревањето на јајцата, па нашето тело започнува да работи на намалување на нивото на тие хормони.

Како резултат на тоа, во нашето тело има помалку зрели јајца и на жената и станува потешко да забремени.

Loading...
  1. Нема да бидете толку гладни

Кога влегува во нашето тело, шеќерот влијае на нашите ментални способности, како и на самоконтролата. Истражувањата покажуваат дека шеќерот создава зависност во некои делови од нашиот мозок.

Кога јадеме шеќер, тој го зголемува хормонот што предизвикува глад и го намалува хормонот кој го потиснува гладот.

Потоа, почнуваме да посакуваме висококалорична храна како колачиња или пица, а исто така имаме тенденција да се прејадуваме.

 

 

  1. Може да почнете да помните подобро

Студиите откриле дека дури и ако не добиеме тежина поради потрошувачката на шеќер, нашиот мозок сè уште чувствува непријатност бидејќи нашите когнитивни функции можат да станат побавни.

Може да ја оштетиме меморијата и да станеме побавни во донесувањето одлуки. Покрај тоа, нашиот мозок може да изгуби волумен и да стане помал во одредени области, откриле студиите.

Loading...
  1. Можете да престанете да доживувате промени во расположението и да станете посреќни

Јадењето премногу шеќер може да доведе до нарушувања на расположението, па дури и депресија, тврдат научниците.

Исхраната богата со рафинирани шеќери може да ја зголеми вознемиреноста и да ги спречи луѓето да уживаат во животот. Ова се случува затоа што рафинираниот шеќер го отстранува витаминот Б од нашето тело, и тој е, меѓу другото, одговорен за нашето расположение.

Изненадувачки, лекарите користат инсулин за лекување не само на дијабетес, туку и на депресија, и овој третман покажа некои добри резултати.

 

 

  1. Може да избегнете синдром на авто-пивовара

Синдромот за авто-пивовара е состојба во која храната се ферментира во нашите црева и овој процес е сличен на производството на пиво.

Ова е причината зошто можеме дури и да се чувствуваме пијани, бидејќи во текот на овој процес се произведува етанол и се ослободува во нашиот крвоток.

Loading...
  1. Можеби ќе имате погуста коса

Според дерматолозите, шеќерот може да предизвика опаѓање на косата. Ова се случува затоа што зголеменото ниво на гликоза промовира нерамномерно ниво на хормони, како што се инсулин и стероиди, и се јавува хормонална нерамнотежа.

Черепот тогаш не се храни добро и може да почнеме да губиме коса. Правилната исхрана нема да може да ја поправи штетата што е веќе направена, но може да спречи опаѓање на косата во иднина, велат лекарите.

 

 

  1. Вашата кожа може да започне да старее побавно

Шеќерот не само што може да предизвика акни, туку може да го забрза стареењето на нашата кожа, тврдат научниците.

Loading...

По пристигнувањето во нашето тело, шеќерот учествува во оштетување на колагенот на нашата кожа, а овој процес дополнително се забрзува со ултравиолетова светлина. Нашата кожа станува помалку еластична и се појавуваат брчки и опуштеност.

  1. Може да чувствувате помалку грчеви за време на менструацијата

Иако можеби ви се чини како добра идеја да се занесувате со слатки и чоколади додека сте со менструација, гинеколозите тврдат дека шеќерот всушност може да ги влоши проблемите.

Според лекарите, шеќерот може да ги влоши грчевите затоа што предизвикува воспаление. Покрај тоа, може да имате проблеми со надуеност, болки во стомакот и гасови.

 

Loading...

 

  1. Можеби имате подобар имунитет

Кога редовно консумираме шеќер и имаме високи нивоа на шеќер во крвта, може да го саботираме сопствениот имунитет, тврдат научниците.

Шеќерот влијае на белите крвни клетки кои се одговорни за борба против бактериите и вирусите.

Пиејќи еден литар газиран сок или внесувајќи 100 грама шеќер, ја намалуваме активноста на имуните клетки за 40%, што значи дека нашиот имунитет ќе биде оневозможен за 4-5 часа, пишува „Bright Side“.

Leave a Reply