Работи од древните времиња за кои воопшто нема објаснување

Сподели со своите пријатели

Човекот создава милениуми наназад, нешто научниците успеаја да го објаснат, но сè уште има остатоци од античко време кои се необјаснети.

Loading...

Понекогаш грмењето значело гнев на боговите, па многу подоцна се сфати дека станува збор за само празнење на електрицитет.

Сепак, некои работи не се објаснети дури и денес. Не станува збор за некои чудесни исцелувања, туку станува збор за „чудни обични“ работи што се наоѓаат на нашата планета. За некои „чуда“ е откриен само дел од приказната, додека други за други не се знае апсолутно ништо.

Врата на Сонцето, Боливија

 

 

Повеќето луѓе знаат за Стоунхенџ затоа што се наоѓа во Англија, така што е релативно близу до нас. Многумина не слушнале за Врата на сонцето, бидејќи тие се на другата страна на светот.

Loading...

Никогаш не биле објаснети, а некои го толкуваат како доказ дека првите жители на Земјата потекнуваат од Боливија. Можеби не го знаеме тоа, но експертите велат дека тие содржат астролошка и астрономска вредност.

Ланси Медоуз, Канада

 

View this post on Instagram

L'Anse Aux Meadows, Newfoundland . . This is the only confirmed Norse or Viking Site in North America. . . 1000 years ago the Norse who made their way here via Greenland were the first Europeans in North America. . . This site talks alot about the human migration out of Africa, and that crossing the Atlantic was coming full circle for that migration. (To put it simply some went west, some went east and this would have been the first time they met back up again thousands of years later). . . Aside from the human migration history, the Norse and Indigenous specific history here is awesome. Archeologists from Norway found this site by following the "Icelandic Sagas" while searching for a place called "Vinland"… . . This place is a UNESCO World Heritage Site and it's honestly a really fun visit. The Parks Canada crew are in full costumed reenactment mode, you can hang out in recreated sod structures (pictured here) they even demonstrate iron smelting using a traditional forge. . . Side Note: I think Logan could work here as growing beards seems to be part of the dress code? . . . . . . . . . . @newfoundlandlabrador @explorecanada #ExploreNL #newfoundland @exploreeast @paradisecanada @livelovecanada #canada @oh_canada_ @tourcanada @imagesofcanada #sharecangeo @canada_photolovers #ourcanadastory @insidecanada @canada_hype @wanderlustofcanada #canadasworld @Canadiandestinations #newfoundlandandlabrador #newfoundlander #newfoundlandandlabradortourism #eastcoast #explorenewfoundland #bestkind #raw_canada #passionpassport #lanseauxmeadows #unescoworldheritage #canadiancollective #canadiantraveller

A post shared by Kira, Logan & Holly?| Vanlife (@homeasweroam) on

 

Остатоците од ова место датираат од 1000 година и таму живееле Викинзите.

Се смета дека е основана од познатиот Леиф Ериксон и откриен во 1960 година. Осумнаесет години подоцна, УНЕСКО го вклучи на списокот за светско наследство, а Канаѓаните се горди на тоа.

Гобекли Тепе, Турција

Loading...

 

 

Има многу работи во Турција што им помогнало на археолозите да ја објаснат историјата. Така Хајнрих Шлиман ја открил легендарната Троја на територијата на Турција, а американските и турските археолози тука го пронашле Гобекли Тепе, остатоци од храм на планината.

Се верува дека храмот бил изграден во неолитската ера и може да послужи како сведоштво за тоа колку важна улогата религиите играле во тоа време.

Ракопис на војникот (манускрипт)

 

View this post on Instagram

VOYNICH MANUSCRIPT : This piece of parchment is perhaps one of the most mysterious and incredible discoveries ever made. The exact date or origin of this manuscript is unknown and so is the language it is written in and the meaning of the most of the symbols it contains. Despite extensive research, this manuscript cannot be traced back to any known civilization. This only shows how little we know of our own history. . . . . . . . . #OneStrangeRock #voynich #voynichmanuscript #manuscript #mystery #civilization #ancient #unknown #science #physics #spacescience #love #follow #mysterious #history #discovery #know #information #study #voynichscript #books #medival #cryptography #scripts #YaleUniversity #extraordinary

A post shared by One Strange Rock?(fan account) (@onestrangerock_natgeo) on

Loading...

 

Книгата, завиткана во превез на тајност, е напишана пред повеќе од петстотини години, и е именувана по американскиот книжевник Вилфред Војник, кој ја пронашол во почетокот на 20 век.

Напишана е на непознат јазик, кој остана мистерија. Пред неколку години, два истражувачки тима објавија дека мистеријата е решена, но проблемот се појави кога се покажа дека тие направиле сосема различни заклучоци.

Камени топки, Костарика

Тие се наоѓаат во долината Дикиис, сите совршено заоблени. Има различни големини, од многу мали, до два метра и тежат повеќе од 15 тони.

За нив се смета дека биле направени од античката цивилизација на Дикуис и се поврзани со многу митови.

Loading...

Некои тврдат дека дошле од Атлантида, додека други, по малку очекувано, дека биле донесени од вонземјани.

Сепак, најверојатно, тие биле направени од споменатата цивилизација, а научниците до денес не најдоа одговор на кој било начин.

Мохенџо Даро, Пакистан

 

Loading...

 

Историскиот град во денешниот Пакистан е најголемиот зачуван град на бронзеното време.

Тоа е една од најголемите населби во тоа време, бидејќи се смета дека Мохенџо Даро бил дом на повеќе од 40.000 жители.

Фактот е дека градот имал канализациски систем, како и дренажен систем за вода и други слични работи, е неверојатен, со оглед на фактот дека е изграден помеѓу 2600 и 1800 година п.н.е.

Правилно поставените карпи и камења се наоѓаат во Перу и се потпираат толку добро едни над други без никаков врзувачки материјал што нема меѓу милиметар простор.

Loading...

Leave a Reply