Путин: Заедно со другите земји, Русија ќе постигне праведен светски поредок

Сподели со своите пријатели

Заедно со другите земји, Русија дефинитивно ќе постигне фер светски поредок, додека моделот на некои земји да се развиваат на сметка на други ќе стане минато, изјави денеска рускиот претседател Владимир Путин, обраќајќи им се на учесниците на 11. меѓународна средба на високи претставници за безбедносни прашања.

Loading...

„Убеден сум дека заедно ќе постигнеме формирање на поправеден мултиполарен свет, додека идеологијата на ексклузивност, како и неоколонијалниот систем кој помогна да се искористат ресурсите на целиот свет, неизбежно ќе се повлечат во минатото“, рече Путин. рече, пренесе ТАС С.

Тој посочи дека Русија го цени фактот што има пријателски односи со многу земји и е подготвена да ги негува тие односи.

„Го цениме фактот дека Русија има бројни сојузници и партнери низ регионите и континентите. Искрено негуваме историски силни, пријателски и вистински доверливи врски со азиските, африканските и латиноамериканските земји. И ќе продолжиме да ги негуваме“, нагласи тој.

Според него, ситуацијата во светот станува се помалку стабилна, со нови жаришта на тензии.

„Гледаме дека современото меѓународно опкружување се карактеризира со растечка нестабилност. Старите жаришта на тензии се шират и се појавуваат нови во различни региони“, рече претседателот на Русија.

Путин истакна дека ова главно се однесува на стремежот на САД и нивните сојузници „да ја зачуваат, одржат својата доминација во светот, да ги наметнат своите правила, целосно игнорирајќи го суверенитетот, националните интереси и традициите на другите земји“.

Русија е подготвена да се соочи со глобалните предизвици заедно со секоја заинтересирана земја, рече тој.

Loading...

Путин повтори дека „Русија е подготвена тесно да се ангажира со сите земји кои сакаат да одговорат на заедничките предизвици со кои се соочува човештвото“.

Глобалната енергетска и прехранбена криза ја предизвикаа САД и другите западни земји, рече Путин.

Рускиот претседател оцени дека овие земји се стремат да ја зачуваат својата доминација во светот, целосно игнорирајќи ги интересите и суверенитетот на другите.