Путин: Сите инволвирани во терористичкиот напад во „Крокус“ мора да бидат казнети

Сподели со своите пријатели

Сите главни, спонзори и организатори на терористичкиот напад во „Crocus City Hall“ кај Москва мора да бидат идентификувани и казнети, порача рускиот претседател Владимир Путин во видео порака до учесниците на 12. меѓународен состанок на високите претставници за безбедносни прашања во Санкт Петербург.

Loading...

„Специјалните служби и безбедносните органи продолжуваат да ги откриваат и проучуваат сите детали за ова грозоморно злосторство. Тие ги идентификуваат режисерите, спонзорите и организаторите. Никој од нив не може да избегне праведна одмазда“, рече шефот на државата, зборувајќи за она што се случи во „Крокус“.

Тој истакна дека методите на терористите стануваат пософистицирани и варварски.

„Криминалните методи стануваат пософистицирани и варварски. Тоа уште еднаш го покажа крвавиот терористички напад што се случи на 22 март во Подмосковље“, нагласи Путин.

Според неговите зборови, Москва е подготвена да соработува за зајакнување на глобалната безбедност со сите заинтересирани страни и формирање мултиполарен светски поредок кој одговара на интересите на повеќето земји.

Рускиот претседател нагласи дека тероризмот останува една од најсериозните закани на 21 век, а целите на терористичките напади, кои не се поддржани само од екстремистичките групи, туку и од разузнавачките служби на некои земји, се поткопување на уставните основи и дестабилизација на суверени држави, поттикнување меѓунационална и меѓуверска омраза.

Зачувувањето и заштитата на традиционалните духовни и морални вредности се најважниот услов за зајакнување на суверенитетот и безбедноста на државите, рече Путин.

Тој изјави и дека светската заедница треба да создаде единствени, правно обврзувачки норми и принципи на однесување на државите во информациската сфера.

Loading...

Според него, заштитата на информациската сфера е тема која е актуелна за сите земји и е исклучително важна за националната безбедност, социјалната стабилност и економскиот развој.

Терористичкиот напад

Во терористичкиот напад врз присутните на концертот на 22 март во „Crocus City Hall“ загинаа 144 лица, меѓу кои шест деца, а 551 лице беа повредени.

Четворицата терористи, кои крвавиот празник го извршија за само 18 минути, беа пресретнати во областа Брјанск, на помалку од 100 километри од руско-украинската граница, додека со бело Рено се обидуваа да побегнат во Украина.

Од нивните изјави произлегува дека нападот бил извршен за пари, но засега не се знае со сигурност кои биле нивните мотиви за нападот и кои се организаторите на еден од најкрвавите терористички напади во историјата на Русија.

Московскиот суд им одреди притвор до 22 мај. Тие беа обвинети за тероризам и ја признаа вината, а за тоа дело им се заканува доживотен затвор.