Путин одобри 17 традиционални вредности: Што вклучуваат и кој ги „загрозува“?

Сподели со своите пријатели

Владимир Путин го потпиша указот „За зачувување и зајакнување на традиционалните духовни и морални вредности“, пишува Космомолскаја Правда.

Loading...

Весникот забележува дека во последно време премногу често се споменуваат традиционалните вредности и дека зад нив нема ништо дефинитивно, но сега претседателот, велат, ја затворил таа празнина.

На самиот почеток Путин појаснува дека зачувувањето на традиционалните вредности е дел од стратешкото планирање и националната безбедност. А правната основа ја создава самиот устав.

Националната безбедност на Русија сега официјално зависи од традиционалните вредности. Рускиот лидер и даде на темата најголем приоритет.

Прилично нејасна формулација беше употребена за да се дефинираат традиционалните вредности: „моралните насоки кои формираат светоглед, се пренесуваат од генерација на генерација и ги наоѓаат своите уникатни манифестации во развојот на мултинационалниот народ на Русија“, се вели во декретот, пренесува весникот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Брисел предложи план за конфискација на замрзнатиот руски имот

И еве што денес официјално се смета за традиционални вредности во Русија:

Живот.

Достоинство.

Човекови права и слободи.

Loading...

Патриотизам.

Државјанство.

Служба на ѓубриња и одговорност за неговата судбина.

Високи морални идеали.

Силно семејство.

Креативна работа.

Приоритет на духовното пред материјалното.

Хуманизам.

Loading...

Милост.

Праведност.

Колективизам.

Заемна помош и меѓусебно почитување.

Историска меморија и континуитет на генерациите.

Единство на народот на Русија.

Путин официјално потврди дека православието има „посебна улога“ во формирањето на традиционалните вредности.

Иако декретот го признава придонесот на сите главни религии во земјата: христијанството, исламот, будизмот, јудаизмот и „другите религии“.

Loading...

Пред се, треба да се земат предвид традиционалните вредности во образованието, работата со младите, културата, науката, меѓуетничките односи, медиумите и меѓународната соработка.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Гори термоцентрала во Русија (ВИДЕО)

Кој е закана?

Во декретот се наведува што ги загрозува руските традиционални вредности, имено: терористи, „одвоени“ медиуми, САД и други непријателски земји, мултинационални компании.

И како?

Документот објаснува како државите, корпорациите и другите закани можат да им наштетат на руските традиционални вредности.

Накратко, тие почнуваат да ги заменуваат нашите вредности со свои. Оттука постои себичност, чувство на ранливост, пропаганда на нетрадиционални односи и „негирање на позитивниот придонес на Русија во светската историја“.

Како да им одговориме?

На крајот од регулативата се наведени конкретни мерки за тоа што треба да се направи за да се заштитат вредностите.

Loading...

Еве ги основните чекори:

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Британија: Путин се обидува да спречи бунт во Русија

– Сите реформи во образованието, науката или медиумите треба да се спроведат имајќи го предвид „зачувувањето и зајакнувањето на вредностите“;

– Стратешките плански документи треба да се коригираат така што тие (ако тоа не се правело претходно) да посветат поголемо внимание на заштитата на традиционалните вредности;

– Државата пред се ќе ги поддржи оние образовни и културни проекти кои ги промовираат традиционалните вредности;

– Подобрување на научните институции во борбата против препишувањето на историјата;

Loading...

– Органите на редот треба поактивно да ја потиснуваат „деструктивната идеологија“.