Путин даде рок од две недели да се смисли како да се зголеми наталитетот

Сподели со своите пријатели

Рускиот претседател Владимир Путин ѝ нареди на владата брзо да најде начин да го зголеми наталитетот, кој падна на минимум во последните 20 години и во наредните години, според прогнозите, може да потоне на „дно“ од крајот на светот Втора војна, пишува themoscowtimes.com.

Loading...

Кабинетот на министри има рок до 10 февруари „да развие и претстави голем број дополнителни мерки насочени кон зголемување на наталитетот и поддршка на семејствата со деца“, се вели во списокот со упатства на Путин објавени во петокот на веб-страницата на Кремљ.

Во новиот „демографски пакет“, според упатствата на претседателот, потребно е однапред „да се обезбеди проценка на ефективноста“, како и да се изнајдат извори на финансирање.

За да ја изврши наредбата, Путин лично го назначи премиерот Михаил Мишустин.

Според податоците на Росстат, во Русија во октомври 2022 година се родени 107,2 илјади деца – 12,8 илјади помалку отколку во истиот месец претходната година. Падот на наталитетот – за 10,7 отсто на годишно ниво – беше најсилен од 2020 година.

Кумулативниот вкупен број за 10 месеци во Русија беше 1,092 милиони деца – 77,8 илјади (-6,2 проценти) помалку отколку во истиот период во 2021 година. Во исто време, релативната стапка на наталитет – 9 деца на 100 илјади луѓе – стана најниска оттогаш 2001 година.

Во споредба со нивоата пред анексијата на Крим, кога во Русија се раѓаа речиси два милиони деца секоја година, наталитетот е намален за речиси една третина.

И ова е само почеток на процесот што неизбежно ќе се забрза поради војната: „дното“ на наталитетот, воспоставено кон крајот на 1990-тите, по постсоветската економска катастрофа, ќе биде скршено следната година, предвидува Игор Ефремов, демограф на Институтот Гајдар.

Loading...

Бројот на родени деца во 2023 година ќе падне на 1,2 милиони, а во 2024 година на милион, што ќе биде апсолутен минимум во современата историја на земјата (од Втората светска војна), оценува Ефремов.

„Главниот удар врз наталитетот ќе биде индиректен, бидејќи планските хоризонти на повеќето семејства ќе бидат целосно уништени. А ефектот ќе биде посилен колку подолго трае мобилизацијата“, вели демографот.