Психотерапевт предупредува: Со вакви мажи никогаш не излегувајте!

Сподели со своите пријатели

Мудрите жени нема да изберат мажи кои не ги доживуваат жените како еднаков пол и оние кои не се подготвени да зборуваат за секс, напиша Стивен Инг, психотерапевт и советник за љубовни врски.

Loading...

Овој експерт, кој има три децениско искуство зад себе, напиша колумна „Никогаш не излегувај со човек што…“ на порталот „Психологија денес“.

Во третото продолжение се издвојува уште еден совет: Никогаш не излегувајте со маж кој не може да се посвети на врска без злоупотреба.

„Знам, звучи како филозофирање, но ако погледнете наоколу, ќе видите многу врски полни со насилство, во кои сигурно не сакате да бидете. Скоро секоја злоупотребена жена или маж започнала романса со некој што првично изгледал совршен, сè додека не следело непријатно изненадување – злоупотреба. Имајте на ум дека злоупотребата не секогаш започнува со физичко малтретирање, но може да започне суптилно, на пример со забележување дека имате ужасен музички вкус“, пишува Стивен Инг.

На физичката злоупотреба честопати претходи вербална злоупотреба, но пред тоа може да биде невербално злоставување (презир со превртување очи, бесно дување, свртување грб додека лицето зборува и сл.).

На невербалното однесување претходи обид партнерот да воспостави доминација и моќ. Потоа, тој ве известува дека под одредени услови е во ред да биде силеџија.

Ова однесување е оправдано во нивниот ум, па кога ќе почувствуваат потреба да ве повикаат со погрдно име, тие ќе го сторат тоа.

Овој начин на размислување го игнорира фактот дека злоупотреба значи и кога се однесуваме кон луѓето со непочитување.

Loading...

Никогаш не е етички да се однесувате кон некого со непочитување, дури и ако таа личност се однесува лошо кон вас. Злоупотребата не треба да се додава на злоупотребата.

Лекот е да се справите со таква личност и ако ништо не се промени, едноставно свртете го грбот и продолжете понатаму.

Кога влегувате во љубовна врска, важно е да се чувствувате безбедно покрај таа личност. Да, можете да дишете. Во никој случај не треба да се чувствувате злоупотребени на кој било начин.

Ако погрешивте при изборот на партнер, ако не видите промена во нечие однесување, излезете од таа врска и ослободете се.

Бидете сигурни дека сте научиле да ги препознавате знаците на злоупотреба за никогаш повеќе да не се најдете во непријатна ситуација.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *