depth of field photography of man playing chess

Психолозите откриваат: Пет маани на интелигентните луѓе

Сподели со своите пријатели

Психолозите објаснуваат дека интелигенцијата може да има и негативна страна.

Loading...

Според нив, ако ги имате овие „недостатоци“, тоа значи дека сте натпросечно интелигентни.

Интелигентните луѓе често размислуваат наместо да чувствуваат

Високо интелигентните луѓе можат да ги разберат и чувствуваат емоциите. Тие можат да размислуваат и да зборуваат за нив, но проблемот е што често не чувствуваат олеснување кога ги искажуваат своите емоции.

Ова е чест проблем кај паметните луѓе, особено кај оние кои брилијантно се изразуваат.

Помалку комуникативните луѓе го користат своето однесување како вентил: викање, фрлање работи, плачење, скокање, играње.

 

Woman Draw a Light bulb in White Board

 

Loading...

Високо интелигентните луѓе ќе зборуваат за тоа како се чувствуваат и кога ќе завршат со разговорот, сите чувства сè уште ќе бидат заробени во нив.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец си поставил цел да посети 100 држави и во секоја да спие со една жена: Дали му успеало?

Високата емоционална интелигенција компензира за ниските когнитивни способности, па затоа високоинтелигентните луѓе не треба да се потпираат на своите емоционални способности за да ги решат проблемите.

Интелигентните луѓе чувствуваат поголема напнатост и стрес

Луѓето ќе очекуваат повеќе од нив – да бидат најдобри во сè. Има поголем притисок врз нив да успеат, поради што се под постојан стрес.

Тоа е видливо и кај помладата популација. Децата кои се поинтелигентни генерално чувствуваат поголема напнатост.

Потешко ја учат вредноста на напорната работа

Поинтелигентните луѓе знаат подобро како да ги организираат своите задачи и да ја завршат својата работа побрзо со помалку труд.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Грамофонските плочи ги надминуваат продадените ЦД-а во САД

Сепак, интелигенцијата не води директно до успех. Многу интелигентни луѓе никогаш не можат да ја развијат упорноста што им е потребна.

Интелигенцијата станува проблем кога не се развиваат добри работни навики – истакнуваат психолозите.

 

Loading...

 

Ги нервираат луѓето затоа што постојано ги поправаат

Без разлика дали се работи за обичен разговор или посериозен разговор, интелигентните луѓе обично чувствуваат потреба да ги поправат другите ако кажат или тврдат нешто погрешно.

Претерано анализирање

Луѓето со висока интелигенција поминуваат премногу време размислувајќи и анализирајќи.

Поради прекумерната анализа, тие прават многу избори, што може да биде фрустрирачко.

Сакаат да ги анализираат секојдневните ситуации за да бидат сигурни дека нема да направат грешка, што е невозможно во повеќето животни ситуации.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Може ли да се почине од скршено срце?

Понекогаш е неопходно да се потпрете на сопствените инстинкти.