Први ја прославиле Вавилонците пред 4.000 години: Интересни факти за Нова Година

Сподели со своите пријатели

Според антрополозите, Новата година се слави повеќе од 4.000 години. За прв пат ја прославиле Вавилонците, а со праснување била одбележана во Месопотамија 2.000 години подоцна.

Loading...

Тогаш многу народи го славеле преминот на старата во новата година во различни месеци, од декември до мај.

Не го славеле европските средновековни народи, сметајќи го за пагански обичај. Сè до 1582 година, според Грегоријанскиот календар, нашиот континент ја отвора вратата за новогодишната церемонија, прво католиците, а дури подоцна и протестантите.

* Највисоката новогодишна елка, запишана во Гинисовата книга на рекорди, беше висока 67 метри и се наоѓаше во трговскиот центар Сиетл.

* Голем број луѓе од целиот свет наздравуваат со шампањ во новогодишната ноќ. Околу 360 милиони чаши од ова пенливо вино се пие во Америка, на 31 декември!

* Според статистичките податоци, најмногу возилата се украдени на оваа „луда ноќ“. Немојте да се опуштате ако вашиот автомобил е стар затоа што на 31 декември 2011 година, најкраден автомобил бил Хонда од 1994 година.


Leave a Reply