Прв пат по 10 години пристигнува нова Википедија

Сподели со своите пријатели

Сигурно ја посетувате страницата Википедија и веројатно е една од првите станици каде што добивате информации по пребарувањето на Google.

Без оглед на тоа што ја уредуваат самите корисници, Википедија е еден од медиумите, кој има голем кредибилитет и за чија точност се одговорни самите корисници.

Loading...

Од крајот на септември, Википедија ќе воведе нов дизајн, кој ќе се активира за секого во фази, односно дел по дел, а се очекува комплетен редизајн до крајот на 2021 година, кога страницата Википедија на новиот дизајн ќе биде активна за секого.

Википедија е на интернетот веќе 20 години, па иако нејзината содржина е скоро само текст со неколку слики и илустрации, време е да ја освежат страницата за прв пат по 10 години, за да им биде појасно и полесно за читање на новите корисници.

Две големи промени се однесуваат на прегледување на содржината и менито лево, кои можат да се групираат.

Првата промена се однесува на паѓачкото мени, во кое се поврзани сите поднаслови во текстот, на кои е можно да преминувате без скролање. Втората промена ви овозможува да отворите поголемо поле за прикажување содржина, бидејќи навигацијата на сајтот и страницата сега може да се собере од лево.

Некои други измени се однесуваат на стандардизација на логото, кое ќе биде помало и со иста големина на сите страници и статии. Исто така, го подобрува начинот на пребарување, што подобро ќе ги покрие и пребарува статиите за помалку време.

Фондацијата Викимедија, организацијата што ја одржува страницата на Википедија, на блогот објави дека промените ќе бидат постепени и на доброволна основа на почетокот, така што до крајот на следната година, новата страница на Википедија ќе биде пред сите и засекогаш.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *