Пронајдена мумија стара 4.300 години, целосно покриена со злато

Сподели со своите пријатели

Тим од египетски археолози ја открија најстарата мумија што некогаш била пронајдена во Египет.

Loading...

Мумијата стара 4.300 години му припаѓа на богат и истакнат 35-годишен маж по име Џед Сепш, изјави за Си-Ен-Ен археологот Захи Хавас, поранешен министер за антиквитети на Египет.

„Тоа е најстарата мумија некогаш пронајдена во Египет“, рече тој, додавајќи дека мумијата е целосно покриена со злато и дека тоа е „најневеројатното откритие“.

Хавас рече дека тој и неговиот тим од десет соработници откриле мумифициран човек долг 20 метри под земја во заградието на Гиср ел-Мудир, во сенката на древната скалеста пирамида на Џосер во селото Сакара.

Мумијата била во камен ковчег тежок 25 тони во окното во кое влегол тимот, вели Хавас, истакнувајќи дека само капакот тежел пет тони.

Како што додаде, кога тимот го отворил капакот, ја пронашле „најстарата, најубава мумија покриена со слоеви злато, со појас на главата и нараквица на градите, што укажува дека се работи за богат човек“.

Меѓу многуте други откриени артефакти на Старото Кралство се и две гробници, од кои едната датира од владеењето на кралот Унас за време на Петтата династија, помеѓу 2494 и 2487 година п.н.е., рече Хавас.

Познавање на уметноста во Старото Кралство

Во окното биле пронајдени и три статуи кои претставуваат едно лице, а девет други статуи биле пронајдени зад лажна врата.

Loading...

„Статуите се важни затоа што за прв пат ни даваат знаење за уметноста во Старото Кралство. Тие вклучуваат двојни статуи, единечни статуи, статуи на слуги, секакви различни статуи“, објаснува археологот.

Како што најави, откопан е и друг камен ковчег сличен на оној во кој се наоѓа мумифицираниот богаташ и ќе биде отворен следната недела.

Хавас рече дека откритието значи дека овие гробишта биле место каде што биле погребувани многу истакнати луѓе, „следни по важност на кралот“.

Степената пирамида била првата некогаш изградена од древните Египќани, помеѓу 2667 и 2648 п.н.е. за време на раната Трета династија, и е најстарата позната античка египетска камена градба, според Министерството за туризам и антиквитети на земјата.

Сакара, огромна некропола на околу 32 километри јужно од Каиро, е место на многу неверојатни откритија, вклучувајќи го и погребниот храм на кралицата Неарит – сопруга на кралот Тетис, првиот крал од шестата династија на Старото Кралство, кој бил откриен во 2021 година.

Во истата година, археолозите ја откриле гробницата на главниот благајник на кралот Рамзес II, кој владеел со Египет помеѓу 1279 и 1213 година п.н.е. Во мај минатата година беше откриен и голем куп древни бронзени статуи и саркофази.