Причини зошто денешните деца не ги почитуваат родителите: Оваа реченица може да промени сè на подобро!

Сподели со своите пријатели

Родителите велат дека децата денес немаат почит поради социјалните мрежи, достапноста на интернет, но за жал за сите нас, лошото однесување на детето е скриено во погрешниот пристап на родителите.

Loading...

Ви донесуваме 5 причини зошто денешните деца не ги почитуваат своите родители:

 

 

  1. Покажуваме како ние, родителите, сме совршени во секој поглед

Толку се трудиме да изгледаме како идеални суштества во очите на нашите деца, вистински небесни луѓе, што дури и не забележуваме како тоа ја комплицира нашата врска со тинејџерите.

Секојдневно, децата ги слушаат речениците: „Јас, на пример, на твоја возраст…“, што им создава застрашувачка слика во главата: Живеам во свет каде што сите околу нив прават само вистински работи и никогаш не прават грешки, пишува Econet.ru

Детето ќе помисли дека е срамота за семејството, бидејќи постојано прави грешки. Наместо овој пристап, родителот треба да каже: „Слично ми се случи, ми беше страшно, но јас го сторив ова тогаш…“

Loading...

На тој начин детето може да види како родителот излегол од проблемот и на тој начин се почитува.

  1. Постојани обвинувања

Родителите имаат навика да велат: „Треба да ме слушаш, јас сум ти татко! Јас сум попаметен”. За жал, повеќето од нашите дијалози со тинејџерите се сведуваат на укажување на грешка, осуда на неговото однесување и прекорување.

Нашите приговори и поучни говори предизвикуваат само отпор, бидејќи тие повеќе личат на фалење отколку на искрена желба за помош.

Дали таквата горда и самоуверена личност во нашиот свет на возрасни бара почит од другите?

 

 

  1. Не препознавање на нивната интелигенција и експертиза

Дали е премногу тешко за вас, драги татковци и мајки, да признаете дека вашето дете во некои работи е поголем експерт од вас самите?

Loading...

Можете ли да го повикате своето потомство и да побарате совет од нив, велејќи: „Кажи ми, затоа што го разбираш ова прашање подобро од мене“. За дете, ова признание е слично на триумф во животот.

Конечно, тие го третираат како еднаков, неговата личност се почитува. По оваа фраза, старите односи меѓу вас се уништуваат, а на нивно место се раѓаат нови – еднакви.

Веднаш штом ќе се заинтересирате за хобито и вкусот на вашите деца, тоа веднаш почнува да се интересира за вашиот внатрешен свет на возрасни.

  1. Непочитување на сопствените родители

Постои едно старо правило што вели: „Начинот на кој се однесувате кон вашите родители, е како што ќе се однесува вашето дете кон вас“. Едноставно е.

 

 

  1. Недоверба кон детето

Од каде потекнува силата и мудроста за да научите да му верувате на вашиот тинејџер? Како може да верувате дека вашата ќерка ќе ја помине ноќта со својата пријателка, а не во дискотека со „сомнителни“ пријатели?

Loading...

Како да спречите вашата рака да посегне по телефонот на детето и да ги проверите неговите пораки? Да му верувате на детето е тешко, особено ако детето е веќе фатено како лаже.

Но, тоа е едноставно потребно, бидејќи е многу тешко да се почитува мајка која трча по својот син со двоглед и вика секој час: „Ме лажеш! Знам дека не е точно!”

Драги родители, почитта никогаш не е само еднострана. Ова е заеднички процес. Никој сè уште не успеал насилно да принуди почитување на друг.

Затоа, ако сакате вашето дете да ве почитува, научете да го почитувате и вие вашето дете: да го прашате за негово мислење, да не се мешате во неговите лични работи, да не дозволувате вашите стравови да го преовладуваат здравиот разум, да не го кревате гласот против него и да не ги игнорирате неговите барања….


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *