Прелетувањето на астероид откри слепа точка во откривањето на заканите за планетата

Сподели со своите пријатели

Откривањето на астероид со големина на мал камион само неколку дена пред да прелета покрај Земјата во четвртокот, иако не претставуваше никаква закана за човештвото, укажува на слепа точка во нашата способност да предвидиме астероиди кои можат да предизвикаат штета, велат астрономите.

Loading...

Со години, НАСА има приоритет за откривање на многу поголеми и поегзистенцијално опасни астероиди од 2023 BU, мала вселенска карпа која прелета на околу 3.500 километри од површината на Земјата, поблиску од некои сателити.

Да се ​​упатил кон Земјата, би бил смачкан во атмосферата, а само мали фрагменти би излегле на површината.

2023 BU е меѓу најмалите во групата која вклучува астероиди со пречник меѓу пет и 50 метри, што ги вклучува и оние големи како олимписки базен.

Тешко е да се детектираат објекти со таа големина додека не се приближат до Земјата, што ги отежнува напорите да се подготват за она што може да влијае на населено место.

Веројатноста дека вселенската карпа со таа големина, наречена метеор, ќе удри во Земјата откако ќе влезе во атмосферата е прилично мала.

Се проценува дека метеор од пет метри ќе ја погоди Земјата еднаш годишно, а метеор од 50 метри еднаш во илјада години, според НАСА.

Со сегашните можности, астрономите не можат да видат таква карпа која ја „таргетира“ Земјата до неколку дена претходно.

Loading...

„Не знаеме каде се повеќето од астероидите кои можат да предизвикаат локално и регионално уништување“, вели Терик Дејли, научник од Лабораторијата за применета физика Џон Хопкинс.

Метеорот од 20 метри што експлодираше во 2013 година над Челјабинск, Русија е настан што се случува еднаш во 100 години, според Лабораторијата за млазен погон на НАСА.

Создаде ударен бран кој скрши десетици илјади прозорци и предизвика штета од 33 милиони долари, а никој не го виде пред да влезе во атмосферата на Земјата.

Некои астрономи сметаат дека потпирањето само на статистички веројатности и проценките на популацијата на астероидите е непотребен ризик, кога тоа би можело да ја подобри способноста на НАСА да ги детектира.

„Колку природни опасности постојат за кои всушност би можеле да направиме нешто за милијарда долари и да ги спречиме? Ги нема многу“, вели Дејли, чија работа се фокусира на одбрана на Земјата од опасните астероиди.

Една од главните надградби на арсеналот на НАСА за откривање астероиди ќе биде NEO Surveyor, телескоп вреден 1,2 милијарди долари кој ќе лансира речиси 1,6 милиони километри од Земјата и ќе истражува широко поле на астероиди.

Тоа ветува значителна предност во однос на денешните телескопи на земја, кои се попречени од дневната светлина и атмосферата на Земјата.

Тој нов телескоп ќе и помогне на НАСА да ја исполни целта поставена од Конгресот во 2005 година да открие 90 отсто од вкупната очекувана количина на астероиди поголеми од 140 метри, или оние доволно големи да уништат регион на цел континент.

Loading...

„Со Surveyor, ние навистина се фокусираме на пронаоѓање на еден астероид кој може да направи навистина лош ден за многу луѓе“, рече Ејми Мајснер, главен истражувач на NEO Surveyor. Но, ние исто така имаме задача да добиеме добра статистика за помалите објекти, до големината на објектот во Челјабинск“, додаде тој.

Откривањето астероид доби поголемо значење минатата година, откако вселенското летало на НАСА со големина на фрижидер удри во астероид за да ја тестира неговата способност да исфрли потенцијално опасна вселенска закана од патеката за судир со Земјата.

Успешната демонстрација, наречена Тест за пренасочување на двоен астероид (DART), за прв пат го потврди методот на планетарна одбрана.

„Нео геодет е од најголема важност, особено сега кога од DART знаеме дека всушност можеме да направиме нешто во врска со тоа“, рече Деџи.

„Мораме да ги најдеме тие астероиди“, рече тој.