ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: Познат физичар објаснува зошто не би требало да контактираме со вонземски живот

Сподели со своите пријатели

Откако ќе најдеме знаци на вонземски живот (ако), ќе треба да се справиме со ново прашање, под претпоставка дека тие не го направиле првиот потег: дали треба да воспоставиме контакт?

Loading...

Познатиот физичар Мичио Каку со години јасно се изразува на оваа тема, велејќи дека верува дека ќе најдеме вонземски живот и ако го сториме тоа, треба да бидеме внимателни во воспоставувањето контакти. Во новото интервју за „Гардијан“, тој отиде подалеку, нарекувајќи ја „страшна идеја“.

 

 

„Наскоро ќе го ставиме телескопот Веб во орбитата и ќе имаме илјадници планети да ги разгледаме, и затоа мислам дека се прилично големи шанси да можеме да воспоставиме контакт со вонземска цивилизација“, рече тој за изданието.

“Постојат некои мои колеги кои веруваат дека треба да им се обратиме. Мислам дека тоа е страшна идеја. Сите знаеме што се случи со Монтезума кога се сретнал со Кортес во Мексико пред многу стотици години”.

За оние кои не знаат, шпанските сили – предводени од Кортес – ги колеа невооружените Ацтеки сè додека „крвта на воинот не течеше како вода“, што не звучи како идеален исход од првиот контакт со вонземски живот. Каку ја прошири идејата во минатото, објаснувајќи дека иако верува дека вонземскиот живот ќе биде претежно мирен – имајќи предвид дека потписите што веројатно ќе ги најдеме ќе бидат цивилизации илјадници или можеби милиони години пред нас – тоа не значи дека не треба да ризикуваме да се откриеме пред вселената.

Loading...

 

 

„Не можеме да ризикуваме“, рече тој во 2018 година. „Не треба да се обидуваме да го рекламираме нашето постоење како вонземски живот во вселената поради фактот што не ги знаеме нивните намери.

Опасноста, смета тој, не е дека вонземјаните ќе бидат „злобни“ сами по себе, туку повеќе дека можеби воопшто не се грижат за нас. Тој ја спореди нашата позиција во вселената со позицијата на елен во шумата. Иако ловџиите во шумата претставуваат закана за елените, вистинската опасност доаѓа од развивачите кои би можеле да ја асфалтираат шумата и да ја уништат нивната околина.

„Всушност, ако го прочитате романот„ Војна на световите “, Марсовците во основниот роман на ХГ Велс не беа злобни во смисла дека тие сакаа да не мачат и сакаат да му направат секакви варварски работи на човештвото“, додаде тој.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *