Предмети кои се забранети во некои земји

Сподели со своите пријатели

Дали е во прашање политика, култура, религија или здравствена заштита за населението во некои земји од светот постојат предмети кои се забранети со закон. Така во некои земји од светот овие забрани се очекувани, а во некои сепак чудни.

Loading...

Ова е листа на предмети кои во некои земји од светот се забранети.

Во Канада е забранет дубак за бебиња

Канадските научници од областа на медицината откриле дека дубакот за бебиња може да доведе до повреди на главата, скршени коски, па дури и смрт затоа што пружаат поголема мобилност на детето. Дубакот зо Закон е забранет од 2004 година.

Куклите во бутиците се забранети во Иран

Во склоп на обидите да се сузбие влијанието на Западот на модната индустрија, во 2009 година иран забранил на бутиците да користат женски кукли кои имаат облини и носат хиџаб. исто така западните фризури во Иран се строго забранети.

Виксовот инхалатор е забранет во Јапонија

Во целата земја се забранети лекови кои содржат псеудоефедрин според Законот за дроги.

Loading...

Сините фармерки се забранети во Северна Кореја

Овојв вид на фамерки е забранет затоа што се смета за симбол на најголемиот непријател на Северна Кореја – Соединетите Американски Држави.

Француското сирење е забрането во Русија

Во август 2014 година руските власти забраниле увоз на производи од ЕУ, САД и останатите западни земји поради санкциите воведени на Русија во текот на украинската криза, па така под таа забрана спаѓа и француското сирење.

Јапонските четкички за бричење се забранети во Санта Лусија

Чечстичките за бричење произведени во јапонија уште не можат да се увезуваат или извезуваат од оваа земја поради скандалот поврзан со антраксот кој се случил во 1900-те години.

Маските за маскенбал се забранети во Саудиска Арабија

Маските од филмот „V for Vendetta“ се забранети во 2013 година и продажбата е забранета и се одземени од сите продавници во државата. До денес во Саудиска Арабија се забранети сите видови маски.

Loading...

Гумите за џвакање се забранети во Сингапур

Конзумацијата на гумите за џвакање не е забранета, но увозот и нивната продажба се забранети од 1992 година, но никој не знае зошто.

Филмот „Ана и кралот“ се забранети во Тајланд

Во таа земја се смета дека филмот ги навредува монархијата и дека неточно ја пренесува историјата на оваа земја.

На островот Капри се забранети апостолките

Капри е остров кој се наоѓа во регионот Кампаниа во Италија и кое е популарно туристичко одредиште каде е воведена чудна забрана. Доколку се одлучите да го посетите тој остров Имајте на ум дека е забрането носење на летни апостолки и сандали затоа што произведуваат гласни звуци.

Во еден полски град забранет е Вини Пу

Во полскиот град Tuszynu, во Полска познатиот Вини Пу е забранет на детските игралишта. локалните власти утврдиле дека Пу е гол до половина и дека има сомнителни сексуалности што е целосно непримерно за малите деца.

Loading...

Во Викторија е забрането менувањето сијалици

Во Викторија, втората најнаселена држава во Австралија, граѓаните не смеат со закон да ги менуваат сами сијалиците освен ако не се лиценцирани електричари. оние кои не се придржуваат на оваа одредба може да добијат казна од 10 австралиски долари.

Киндер јајце во САД

Киндер јајцињата кои се доста популарни во многу делови од светот во Соединетите Американски држави се забранети затоа што можело да доведат до гушење на малите деца.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.