Правилата на Далај Лама за мирен и складен живот: Заштитете се од токсични луѓе и негативна енергија

Сподели со своите пријатели

Сите ние сме составени од енергија. Ни овозможува да ги постигнеме посакуваните резултати, да ги подобриме нашите животи и да развиеме внатрешен мир. Затоа е многу важно да внимавате на тоа, да ги надополнувате резервите на дневна основа и да работите на вашите внатрешни вештини и да постигнете мир и хармонија. Така, човекот станува една најдобра верзија на самиот себе.

Со оглед на влијанието што енергијата ја има врз нас, Далај Лама идентификува 6 категории енергетски вампири и зборува за начини за ефикасна борба против токсичните луѓе кои со себе не носат ништо добро. Со усвојување на овие техники, хармоничен и мирен живот е на дофат на раката.

Loading...

„Велат дека нашите непријатели се најдобри учители. Тие не учат за важноста на трпеливоста, контролата и толеранцијата. Вистинската пракса станува можна во моментот на средба со овој непријател “, вели Далај Лама.

Стресните ситуации се секојдневна појава. На работа и во блиско опкружување, можеме да се соочиме со такви ситуации и за да постигнеме хармонија, ги усвојуваме следниве принципи.

Прифатете ја сегашноста и ситуациите што не можат да се променат

Живееме во еден век кога сè стана многу брзо. Ние го отфрливме уживањето во сегашноста и постојано размислуваме за утре и за нови планови и не цениме доволно сè што веќе имаме.

Оваа состојба нè принудува да ги негираме сите негативни ситуации затоа што не сме во состојба да признаеме дека не можеме да ги промениме. Затоа, треба да вежбате препознавање и прифаќање на проблемот како мантра. Признавајќи дека нешто не може да се промени, ние самите си правиме добро.

„Прифати. Ова не е повлекување. Ништо не троши повеќе енергија отколку соочување и борба против ситуација што не може да се промени “.

Одморете се кога ќе се чувствувате исцрпени

Способноста да се спротивставиме на времето и да не станете негов роб е драгоцена.

Loading...

„Дозволете си да се одморите кога ви треба, дури и кога се брзате. Угодете си“

Многу е важно да се знае кога да се запре и да се одмори и кога е време за акција. Ако нема такво разбирање, тогаш не ги цениме себеси и нашите животи. Кога не ги слушаме нашите тела, ја отвораме вратата за вознемиреност и депресија, што нè парализира, спречувајќи да станеме подобра верзија за себе.

Опкружете се со позитивни луѓе

Кога зборуваме за вистински луѓе, мислиме на оние кои секогаш се таму за нас и кои не очекуваат ништо за возврат. Луѓето кои не мотивираат да станеме подобри, се вистинските луѓе.

„Ослободете се од оние кои секогаш ви кажуваат за нивните проблеми, катастрофи, стравови и оние кои секогаш ги критикуваат другите“

Грижете се за вашето здравје

Здравјето е основниот столб без кој не сме во состојба да управуваме со животот.

„Направете го здравјето ваш приоритет. Без тело кое може да даде се од себе, малку може да се постигне. Одморете се“.

Научете да простите

Да се​​ослободите од негативните емоции, како што се тагата, гневот и жедта за одмазда, можат да го подобрат животот на една личност и да стават до знаење со тек на време дека сте донеле правилна одлука со ослободување на овие негативни мисли.

Loading...

„Ослободете се од ситуациите што ве прават да страдате. Секогаш можете да одлучите да ја оставите целата болка во минатото“.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *