Познато кога Чарлс и официјално ќе биде крунисан за крал

Сподели со своите пријатели

Во моментот кога почина кралицата Елизабета Втора, тронот веднаш и без церемонија помина на наследникот Чарлс.

Loading...

Меѓутоа, за да биде крунисан за крал, постојат голем број практични и традиционални чекори низ кои мора да помине.

Вчера беше објавено дека Чарлс избрал име, па титулата ќе ја носи како Чарлс Трети.

Тоа беше првата одлука за време на владеењето на новиот крал. Можеше да избере кое било од неговите четири имиња.

Совет за пристапување

Иако е престолонаследник, принцот Вилијам нема автоматски да стане принц од Велс бидејќи татко му ќе мора да му го додели тоа.

Тој ја наследил титулата војвода од Корнвол од татко му, Вилијам и Кејт сега се нарекуваат војвода и војвотката од Корнвол и Кембриџ.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Активисти на Гринпис го прекинаа говорот на британската премиерка

Сопругата на Чарлс, Камила, исто така доби нова титула, станувајќи кралица Консорт (терминот што се користи за сопругата на монархот).

Се очекува Чарлс официјално да биде крунисан за крал во сабота.

Loading...

Тоа ќе се одржи во палатата Сент Џејмс во Лондон, пред свеченото тело познато како Совет за пристапување.

Се состои од членови на Советот за приватност, група високи пратеници, поранешни и сегашни, и врсници, како и некои високи државни службеници, високи комесари на Комонвелтот и Лордови на градоначалникот на Лондон.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Активисти на Гринпис го прекинаа говорот на британската премиерка

Повеќе од 700 луѓе

Во теорија, повеќе од 700 луѓе имаат право да присуствуваат, но со оглед на тесниот рок, вистинската бројка веројатно ќе биде далеку помала.

Околу 200 гости присуствуваа на последниот совет за пристап во 1952 година.

На состанокот, смртта на кралицата Елизабета Втора ќе ја објави Лорд претседателот на Советот за тајност (моментално пратеник Пени Мордоунт), а прогласот ќе биде прочитан на глас.

Формулацијата на прогласот може да се смени, но тоа традиционално беше серија молитви и ветувања, кои го фалат претходниот монарх и ветуваат поддршка за новиот.

Оваа прокламација потоа е потпишана од голем број достоинственици, вклучително и премиерот, надбискупот од Кентербери и лордот канцелар.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Активисти на Гринпис го прекинаа говорот на британската премиерка

Како и со сите овие церемонии, ќе се посвети внимание на она што можеби е изменето, додадено или ажурирано, како знак на нова ера.

Loading...

Кралот присуствува на вториот состанок на Пристапниот совет, заедно со Приватниот совет.

Ова не е „давање заклетва“ на почетокот на владеењето на британскиот монарх, во стилот на некои други шефови на држави, како што е американскиот претседател.

Наместо тоа, постои декларација на новиот крал и во согласност со традицијата која датира од почетокот на 18 век, тој ќе положи заклетва дека ќе ја зачува црквата во Шкотска.