Постојат 7 различни видови на глад, а еве како да ги препознаете

Сподели со своите пријатели

Како се чувствува гладот? Како знаеш дека си гладен?

Loading...

Како експерт за храна, нутриционист и специјалист за функционална медицина, Лорин Лакс вели дека често се среќава со жени и мажи со некаков вид нарушување во исхраната, а токму овие две проблеми често ги збунуваат нејзините пациенти.

Голем број луѓе имаат невообичаен став кон храната, што го отежнува само да го „слушате вашето тело“ и да вежбате интуитивно јадење кога станува збор за време на оброкот, пренесува mbg.

Интуиција и храна

Интуитивното јадење во суштина е уметност да јадете кога сте гладни, да застанете кога сте сити и да заклучите што му треба и сака на вашето тело – плескавица, салата, чоколадо, јаболко, суши, ориз, голема чинија со зеленчук и слично.

Иако на многумина тоа им изгледа како предизвикувачка практика, вие сте родени со оваа вештина: плачете кога сте гладни; свртување на главата од мама или тато кога сте сити.

Потоа премотајте се на модерниот возрасен и ќе видите како оваа вештина исчезнала многумина. Наместо тоа, јадеме според распоредот.

Јадеме според правилата – одредување на односот на јаглехидрати, протеини, масти, мерење на калории…. Секој ден јадеме исти работи затоа што е многу погодно.

Loading...

Секако, знаете како се чувствува да сте гладни – како грч во стомакот или чувство на вртоглавица. Но, што значи да откриете за што сте всушност гладни?

7 типа на глад и зошто тие се важни

– Според моето искуство со нутриционистичка терапија и здравствена настава, постојат 7 различни видови на глад – едни се психолошки, а други физички.

Ако луѓето се незадоволни, запоставени или не им е дадена вистинската храна, може да се обидат да успеат во лошата храна, истакнува Леј.

Ова вклучува видови на глад засновани на следниве потреби:

Физиолошки и сензорни потреби – гастричен глад, како што е стомачен татнеж; или други сензорни индикации – како што се глад во устата за дегустација на храна, глад во носот за мирис на храна и глад во очите за гледање храна.

Чувство на контрола – чувство на сигурност.

Разновидност – ослободување од досада, позабава или промена.

Loading...

Важност – сакајќи да се чувствувате забележано, важно и доволно добро.

Врска и љубов – чувство на вклученост, а не изолација или осаменост. Љубов, социјална и духовна врска.

Раст – како да патуваме некаде, учиме, правиме нешто во светот, работиме кон нешто.

Придонес – потреба да се направи разлика.

Вашето тело и ум постојано ви испраќаат сигнали за глад во текот на целиот ден – и ако некоја од овие потреби не е исполнета, стандардниот начин да преживеете е да се обидете да ги задоволите на некој начин. Во случаи на физиолошки глад, има смисла храната да биде одговорот. Но, кога ќе се свртиме кон храната, исхраната или готвењето како опиплив начин да го задоволиме психолошкиот глад, работите стануваат малку помалку продуктивни.

Размислете за овој пример: Зошто посегнувате по сладолед кога не се чувствувате добро? Што ви се допаѓа во врска со тоа? Крем е, мек и сладок. Дали ви се допаѓа тогаш затоа што нешто во вашиот живот – како работа или врска – во моментов се чувствува грубо, тешко и огорчено? Ова може да биде вашата глад за врска.

– Според мое искуство, одговорите најмногу може да ги најдете во 7 типа на глад. Откако ќе можете да идентификувате каков вид на глад го поттикнува вашето донесување одлуки, можете да работите попрецизно со вашето тело отколку против тоа, објаснува Лакс.

Идентификување на глад

Loading...

Веднаш запомнете една навика што не ви служи – дури и повремено. Дали ја ограничувате вашата храна? Дали сте склони кон епизоди на прејадување? Прекумерна анализа на вашата исхрана и броење калории?

Честопати причината зошто оваа навика е присутна во вашиот живот е тоа што се обидува да го задоволи гладот. На пример, ако животот се чувствува надвор од контрола, нашата потреба за безбедност може да доведе до опсесија со калории. Ако ни е досадно и сакаме разновидност во нашата работа или врска, можеме да го побараме во зачинет тајландски оброк или пица.

Дали се чувствувате осамено и социјално неповрзано? Повторно, исхраната или навиките во исхраната можат да бидат невообичаен извор на удобност.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *