Постарите деца побрзо созреваат, но дали тоа е добро?

Сподели со своите пријатели

Ако сте најстарото дете во семејството, и самите во одреден момент сте станале постар брат или сестра. Како бонус веројатно сте добиле нови должности и сте ги доживеале големите очекувања на луѓето околу вас. Сето ова само затоа што сте (најстарото) дете.

Loading...

Затоа, Брајт Сајд издвои некои од причините зошто постарите деца се принудени да созреваат многу побрзо од нивните браќа и сестри.

 

 

  1. Тие знаат што е одговорност од рана возраст

Студиите покажуваат дека постарите деца се генерално поодговорни од помладите браќа и сестри, бидејќи родителите често очекуваат многу од нив.

Родителите знаат дека можат да им веруваат на своите постари деца и понекогаш не забележуваат дека децата може да се уморат од постојана одговорност.

 

Loading...

 

  1. Тие мора да бидат контролирани во секоја ситуација, бидејќи тие се пример за помалото дете
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Постарите деца секогаш треба да внимаваат што зборуваат или прават затоа што помалите деца можат да научат „погрешно“ однесување од нив. Како резултат, децата престануваат да бидат деца прерано и прераснуваат во перфекционисти.

Стравот од губење на почитта кон помлад брат или сестра ги тера постарите деца да сакаат да им помагаат во домашните задачи по математика, домашните работи и други работи. Тогаш постарите деца стекнуваат лидерски вештини.

Но, тешко е да се биде секогаш мирен и силен. Секое постаро дете веројатно имало момент кога сакало да има постар брат или сестра, да се релаксира и само да добие поддршка од некој друг.

 

 

Loading...
  1. Постарото дете секогаш греши

Ако децата заедно се расправаат или прават белји, обично за тоа е виновно постарото дете.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Затоа психолозите им препорачуваат на родителите да бидат многу внимателни и да не заземаат страна во конфликтите, во спротивно едното од децата би можело да се навикне да биде секогаш поштедено, додека другото секогаш ќе биде погрешно.

 

 

  1. Помало дете се бори и не може да одговори „затоа што постарите се попаметни“

Но, и на двете деца им е потребна родителска поддршка. Тие треба да знаат дека се сакани.

Родителите треба да ги ценат обидите на најстарото дете да бидат трпеливи со помали деца, но исто така да им дозволат на помладите да се борат за себе.

 

Loading...

 

  1. Тие се сигурни дека родителите повеќе го сакаат помалото дете

Понекогаш родителите изрекуваат построги казни за едно дете и полесни за друго. Тие имаат различни барања поради нивната различна возраст или пол. Со други зборови, родителите несвесно ги избираат своите омилени.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Германец поради документи признал 24 деца: „Лапнал“ 1,5 милиони евра и нема да биде казнет

Студија спроведена од Универзитетот Корнел покажа дека 70% од мајките можеле да го именуваат детето за кое имале потопли чувства. Интересно, само 15% од децата мислат дека нивните мајки ги сакаат подеднакво.

Но, во иднина, ова може да има големо влијание врз самодовербата на „помалку саканото“ дете.

Овие тинејџери имаат поголема веројатност да имаат лоши навики. Покрај тоа, расте тензијата помеѓу децата.

Loading...

 

 

  1. Тие немаат доволно приватност

На најстарите деца им треба приватен простор. Имено, кога постарите деца треба да ги делат своите омилени играчки или кревет, тоа влијае на нивната приватност.

Секој треба да има свое место и простор каде што се наоѓаат само неговите предмети.

Loading...

Станува збор за почитување на сопствените и туѓите граници, што ја олеснува комуникацијата со други луѓе.