Поранешен шеф на НАСА: Наскоро ќе контактираме со вонземјаните, нашето ниво на знаење расте секој ден

Сподели со своите пријатели

Џим Грин цел живот работеше за НАСА. Во оваа организација тој помина вкупно 40 години, а се повлече од позицијата главен научник на еден од истражувачките оддели. Во интервју за Би-Би-Си, тој ги сподели своите размислувања за вонземјаните и истражувањето на вселената.

Loading...

Иако претходно тврдеше дека вонземјаните мора да постојат, сега отиде чекор понатаму. Тој е сигурен дека луѓето ќе стапат во контакт со нив во следните неколку години.

 

 

– Нашиот напредок е огромен и нашето знаење за универзумот расте од ден на ден. Многу од планетите што ги откривме се во „позиции“ погодни за живот, доволно далеку од ѕвездите и овие планети може да содржат вода – вели Грин на почетокот и веднаш продолжува:

– И не само во течна форма, туку и во сите агрегатни состојби, што за нас е еден од знаците на живот. Пронаоѓаме планети кои се погодни за живот – вели научник во пензија.

 

Loading...

 

Тој понатаму вели дека новите телескопи ќе ни дадат поблиски поглед на другите планети и состојбата на нивната атмосфера, што, според него, ќе не доведе до огромни откритија и на крајот до контакт со вонземјани.

– Мислам дека во следните неколку години конечно ќе одговориме на прашањата „Дали сме сами во вселената“ и „Како ’завршивме’ овде на оваа планета“ – вели на крајот Грин.