Поради ретко заболување оваа момче мора да јаде секој час

Сподели со своите пријатели

Едно семејство од Џорџија се надева дека ќе успее да ја подигне свеста на луѓето за болеста од која боледува нивниот двегодишен син. Имено, тој има многу ретко метаболитичко пореметување поради кое мора да јаде на секој час за да може да преживее.

Loading...

На малиот Овен Тортиј му е дијагностифицирано пореметувањето LCHAD веќе на самото раѓање. Неговиот организам не може да ги согори одредените масни киселини и да ги претвора во енергија, поради што тој постојано мора да јаде за да организамот не започне да му ги согорува мускулите и така телото да си обезбедува енергија.

Доколку појадуваме, а потоа го прескокнеме ручекот, нашето тело ќе ја користи енергијата од појадокот, т.е. ќе ги согорува сочуваните маснотии и ќе ги претвора во енергија. Овеновото тело тоа не може да го направи. Неговото тело ќе започне да му ги „јаде“ мускулите и на тој начин ќе има сериозни проблеми со срцето – вели мајката на Овен.

 

11986317_10207752712885127_3573624870025293450_n

 

Иако има генетрски вродена болест, оваа момче сака да живее како и сите други деца. Тој сака да трча и да се игра, но оридтелите чќесто мораат да го тераат да седне и да се одмори затоа што нема доволно енергија.

Ова е многу ретка болест и во Финска такво дете се раѓа на секои 62.000 породувања. Сепак, поради тоа што мора стално да јаде, овен започнал да стекнува аверзија кон храната.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.