Понудата на Мајкрософт за купување на производителот на видео игри е под истрага

Сподели со своите пријатели

Понудата од 68,7 милијарди долари на Мајкрософт за купување на производителот на видео игри Activision Blizzard е под истрага во Велика Британија, објави во средата Управата за конкуренција и пазари (CMA).

Loading...

Британската агенција за конкуренција во соопштението наведе дека размислува дали спојувањето „ќе резултира со значително намалување на конкуренцијата“ на кој било пазар во земјата.

Исто така, се вели дека истрагата исто така ќе разгледа „дали договорот може да и наштети на конкуренцијата и да доведе до полоши резултати за потрошувачите – на пример, преку повисоки цени, понизок квалитет или намален избор“.

CMA го постави 1 септември како краен рок за првата фаза од одлуката и ги покани релевантните и трети страни да понудат коментари за договорот помеѓу 6 и 20 јули.

Activision Blizzard поседува популарни франшизи за видео игри како што се Call of Duty, Guitar Hero, Warcraft и Candy Crush.

Activision Blizzard е американска холдинг компанија за видео игри со седиште во Санта Моника, Калифорнија. Основана е во јули 2008 година со спојување на Activision Inc. и Vivendi Games.

Од март 2018 година, таа е најголемата компанија за игри во Америка и Европа според приходите и пазарната капитализација.