Помрачување на Сонцето во вид на „огнен прстен“ ќе биде видливо од планетата

Сподели со своите пријатели

Луѓето од поголемиот дел од северната хемисфера ќе можат да видат спектакуларно прстенесто затемнување на Сонцето во четврток.

Loading...

Прстенесто затемнување значи дека Месечината делумно го прикрива Сонцето, така што околу него е видлив огнен прстен кој потекнува од сончевата светлина.

Сцената најдобро ќе се види од Арктикот.

Точно, не живеат многу луѓе таму, но од добар дел на планетата, затемнувањето сепак ќе биде видливо – ќе изгледа како Месечината да се обидува да го „проголта“ Сонцето во еден залак.

Затемнувањето ќе биде видливо од делови на Европа и Азија, во поголемиот дел од Канада, како и во источниот дел на САД и на северна Алјаска.

Месечината ќе го заокружи сонцето во 12,45 часот.

 

Loading...

 

Како да се подготвите за набудување?

Совет за набљудувачите е да не гледаат директно на Сонцето со голо око, бидејќи тоа може да доведе до сериозни повреди.

За да се набљудува затемнувањето, потребно е да се користат специјални очила или пинхол проектор, со специјално дизајниран мал отвор.

Затемнувањето ќе трае најдолго во Нерсовеиот мореуз, кое ги одделува канадскиот арктички архипелаг и Гренланд – цели четири минути.

Оттаму ќе може да се види како Месечината покрива 90 проценти од дискот на Сонцето, но таа сцена веројатно ќе ја набљудува само морж или два додека лежат на мразот.

Ако сакате да знаете во кое време ќе се види затемнувањето од други места во светот, погледнете овде.

 

Loading...

 

Не секое затемнување е целосно

Причината за ова е што Месечината орбитира околу Земјата во траекторија која не е совршено кружна, така што нејзиното растојание од нашата планета се разликува во различни делови на орбитата – оди од 356.000 до 406.700 км.

Затоа Месечината понекогаш изгледа поголема, а понекогаш и до 13 проценти помала кога ја набљудуваме од Земјата.

Ако Месечината го затемни Сонцето во моментот кога е поблиску до Земјата, тоа целосно ќе го замагли – овој феномен се нарекува целосно затемнување.

Сепак, колку е подалеку Месечината од Земјата, толку е потешко да се покрие целата површина на сонцето – затоа се формира „огнен прстен“, што астрономите го нарекуваат анулус.

Од каде друго име за прстенесто затемнување – прстенесто?

Loading...

 

 

И секое затемнување е спектакуларно на свој начин.

„Затемнувањето е можност да се поврземе со Сонцето“, вели професорката Луси Грин од лабораторијата за вселенски студии на Универзитетот во Лондон.

„Сонцето е често многу силно и луѓето имаат тенденција да не обрнуваат внимание на тоа.

Loading...

„Сепак, за време на затемнувањето, ако го погледнеме на безбеден начин, можеме да видиме како Месечината поминува над Сонцето и за момент да се потсетиме дека сме дел од Сончевиот систем.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *