Помошта за Украина е приоритет, вели шведскиот премиер

Сподели со своите пријатели

Шведскиот премиер Улф Кристерсон изјави во Европскиот парламент дека „прв приоритет“ на шведското претседателство со Европската унија е да и помогне на Украина, чија победа против Русија е „егзистенцијална“ за Европа, додавајќи дека Шведска сака да ја направи ЕУ позелена, побезбедно и послободно за време на неговото претседателствување.

Loading...

„Прв приоритет мора да биде Украина“, рече Кристерсон на пленарната седница на Европскиот парламент во Стразбур, при претставувањето на приоритетите на шведското претседателство со Европската унија.

„Победата на Украина е егзистенцијална за Европа и, искрено, за целиот свет“, додаде тој.

Во тој контекст, тој рече дека треба да се разговара и за евентуалното користење на руски имот за обнова на Украина по војната.

Исто така, за време на своето претседавање во првата половина на 2023 година, Шведска сака да ја направи Европа „позелена, побезбедна и послободна“, рече Кристерсон.

Стратегија за зајакнување на конкурентноста и продуктивноста

Шведскиот премиер зборуваше и за американскиот закон за сузбивање на инфлацијата. Тој закон беше критикуван од земјите-членки на Европската унија, тврдејќи дека станува збор за протекционистички закон што им го отежнува бизнисот на европските компании во САД.

Кристерсон вели дека ЕУ мора брзо да разговара за одговор на тој закон, но останува на ставот дека „долгорочно“ ниската продуктивност, недоволното инвестирање во истражување и развој и високите цени на електричната енергија се „поголема закана за европската конкурентност отколку недостатокот на стимулации“.

Затоа, тој смета дека е неопходно да се донесе стратегија за зајакнување на конкурентноста и продуктивноста на ниво на Унијата.

Loading...

Претставниците на Европската народна партија (ЕПП), на која припаѓа Умерената партија на шведскиот премиер, го оценија планот за шведско претседателство како позитивен, како и претставниците на клубот Обнови Европа, чии членови се коалиционите партнери на Кристерсон, либералите.

Третиот член на владејачката шведска коалиција се демохристијаните, но владата е малцинство со поддршка на Шведските демократи (СД), кои имаат повеќе мандати од партиите на владејачката коалиција.

Претседателот на социјалистите и демократите Иратсе Гарсија Перез му рече на Кристерсон дека неговиот „партнер од екстремната десница“, мислејќи на шведските демократи, „систематски гласа против“ мерките поврзани со климатските промени, додека Филип Ламбертс од Зелените ја обвини Кристерсон за „соработка со оние кои ја загрозуваат демократијата и владеењето на правото“.