Полицијата, лекарите, пожарникарите и Црвениот крст со показна вежба за кумановци (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Показна вежба за граѓаните на Куманово по повод Денот на независноста денеска имаа претставници на повеќе институции кои се грижат за мирот и безбедноста во градот.

Loading...

 

 

Во организација на Отсекот за превенција при Секторот за внатрешни работи Куманово, вежбата денеска ја реализираа полицијата, Итната медицинска помош, Територијалната противпожарна единица Куманово и Општинската организација на Црвениот крст.

 

 

Loading...

Како што појасни Виолета Богдановска, началник на Отсекот за превенција, манифестацијата се одржува по седми пат и како идеја е дојдена во соработка со Локалниот совет за превенција и Советот на Општина Куманово.

 

 

Целта, вели Богдановска е да се претстават институциите пред младите за да се изгради доверба дека секогаш кога ќе имаат потреба можат да им се обратат и да најдат помош.

 

 

Loading...

– Со текот на годините се вклучуваа и други во реализација на овој проект, стана помасовна и секоја година има своја порака, оваа година пораката е за 30 години независност и безбедно детство во државата да продолжи градење на држава која ќе го гарантира мирот и безбедноста на сите, пред се на младите и пораката до младите е дека сите треба да дадеме свој допринос како и безбедноста и се друго зависи од сите нас, не само од институциите, туку и од граѓаните, а младите се иднината на нашата држава и иднината на светот, изјави Богдановска.

 

 

На настанот свое обраќање имаше претседателката на Советот на Општина Куманово Атина Мургашанска која рече дека Македонија и Куманово низ историјата имаа подеми и падови, но во овие триесет години со силите за безбедност и мир се гради заедно независно, слободно и мултиетничко Куманово.

– Овдека гледаме мини смотра на дел од опремат ана институциите кои се грижат за редот, мирот и безбедноста, дел од промотивниот материјал, а членовите на Советот на Општина Куманово, вработените во општината и институциите се дел од многу акции со кои се промовира и безбедноста и се потикнува свеста на граѓаните за одговорноста за заштита и безбедноста на сите сограѓани, а особено на најмалите, рече Мургашанска во своето обраќње.

 

Loading...

 

Оваа година во настанот се вклучува и Општинскиот совет за превенција од детско претстапништво кој е формиран од страна на Советот на Општина Куманово во 2019 година и брои 28 членови од различни институции.

 

 

 

Loading...

 

 

 

 

Loading...

 

 

 

Loading...

 

 

 

 

 

Loading...

 

 

 

 

Loading...

 

 

 

 

 

 

 

 

Никола Ивановски