Полемика во Швајцарија: На бездомниците им се нуди билет во еден правец, со обврска да потпишат одреден документ

Сподели со своите пријатели

Властите во Базел им нудат на бездомниците бесплатен билет за кое било место во Европа. Сепак, за да го добијат, тие мора да потпишат посебен документ и да се обврзат да не се враќаат во Швајцарија на одреден временски период.

Loading...

Како што рече Топрак Иергу, портпарол на Министерството за правда во Базел, сите подготвени бездомници можат да аплицираат за специјален ваучер за патување и 20 швајцарски франци (околу 1000 денари). За возврат, тие мора да потпишат документ во кој се обврзуваат да не се враќаат во Швајцарија на одредено време. Доколку ја прекршат оваа одредба, ќе се соочат со депортација. Интересно, повеќе од 30 лица веќе ја искористиле понудата – вклучително 14 од Романија и седум од Германија.

 

 

Како што забележа левичарската опозиција, ова не е прва акција од ваков вид во Швајцарија. Во 2014 година, една бездомничка била уапсена и не платила казна од 500 франци (приближно 27.000 денари) за питачење на улица. Сепак, европските човекови права ја поништиле оваа пресуда и пресудиле дека ваквиот третман е незаконски. Како резултат, Женева морала да и исплати на жената отштета од 922 евра.

Две години подоцна, Швајцарија донесе закон со кој се забранува питачење на нејзината територија. Левичарските партии и групите за човекови права се обидоа да го поништат, но нивните предлози и петиции беа одбиени. Како што потенцираа приврзаниците на овие регулативи, тоа е мерка неопходна за заштита на граѓаните од криминални групи кои експлоатираат бездомници.

 

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *