Поларните мечки ќе изумрат за 30 години?

Сподели со своите пријатели

Најголемите копнено месојадци во светот, поларните медведи ќе изумрат во наредните 30 до 40 години, предвидува една студија од 2013. година.

Судбината на поларните мечки, пренесува Гласот на Америка, во директна врска е со климатските промени и губењето на мразот на Арктикот, кој е нивното главно ловиште.

 

Loading...

 

Наједноставна формула за слабеење е: јадете помалку и ќе ги изгубите килограмите. Новото истражување, меѓутоа, покажало дека оваа равенка исто така делува и на светската популација на поларните мечки.

– Мора да уловат барем една фока на секои пет до десет дена, а тоа е само за преживување. Доколку тоа не успеат да го направат, губат на тежина, што потоа влијае на другите работи како што е нивното здравје, репродуктивниот капацитет, итн., наведува американскиот истражувач Џорџ Дарнер.

 

 

Климатските промени, кои настанале како последица на човечките активности, значат намалување на сантите мраз и пократок период на сезоната за лов, а сето тоа значи дека мечките мораат да вложуваат повеќе енергија за да дојдат до храна.

– Но, ако го намалиме тој период, да кажеме ако ледот се топит порано во текот на летото, тогаш ја губиме битната и тие повеќе немаат платформа за лов на фока, објаснува Дарнер.

 

Loading...

 

Новото истражување, објавено во магазинот „Science“ се темели на податоци кои истраживачите ги собирале најбљудувајќи разни снимки забележани со камерите кои ги поставиле, а на кои се гледа како мечките ја минуваат сезоната на лов.

– Се гледаат медведи кои минуваат преку замрзнатото море, се гледа како подготвуваат дупка од која би требало да ја ловат фоката, се гледа како нуркаат низ тенок лед бркајќи фоки под водата и од перспектива на мечката се гледа како фоката заминува.

 

 

Истражувањето, како што се наведува, покажало дека мечките за време на сезоната за лов, кога треба да се дебелеат, всушност губат околу 10 отсто од телесната тежина.

– Ќе биде полошо пред да биде подобро. Лоша е ситуацијата за поларните мечки, што би можело да влијае и на нас луѓето, смета Дарнер.

Глобалното загревање го уништува поларниот свет

Во најмала рака, предупредува истражувачот, непосредно се загрозени помалите мечки, ќе има помалку младенчиња, што значи и долгорочен статус на загрозен вид на поларната мечка.


Leave a Reply