По човекот и свињата, создаден хибрид на човек и овца

Сподели со своите пријатели

Научниците од Универзитетот во Калифорнија успеале во лабораториски услови да одгледаат хибрид помеѓу човек и овца и тоа само година дена откако во јавноста се појави веста дека е создаден хибрит на човек и свиња.

ЕКСПЕРИМЕНТ КОЈ ГО ЗГРОЗИ СВЕТОТ: Со човечка сперма оплодиле мајмун, а еве што направиле со плодот

Loading...

Како што пишува Гардија, овој пат човечките клетки се вметнати во овчиот ембрион и тоа само со цел во иднина да се овозможи одлгедување органи и ткива во животните, кои би биле користени за трансплантација.

Од џиновско грозје, до коцки лубеница: 10-те најскапи овошја во светот

Водечкиот научник на истражувањето доктор Пабло Рос навел дека и оени органи кај кои е присутно најголемо поклопување, како органите на еднојајчани близнаци, бргу пропаѓаат затоа што имунолошкиот систем на примателот непрекинато ги отфрла.

 

 

„Химере“ како се нарекува овој вид на организми, би можеле да бидат користени и за тестирање на лекови, затоа што на нив би реагирале на ист начин на кој реагираат и луѓето.

Најголемата фабрика за клонирање е подготвена да произведува луѓе

Рос за британски Телеграф рекол дека ембрионите, кои се развиле во телото на овцата три недели рпед да бидат уништени, имаат повеќе предности во однос на свинските, помеѓу другото и полесно производство по пат на вонтелесно оплодување.

Кинезите успешно клонираа мајмун – луѓето би можеле да бидат следни (фото+видео)

Како објаснува научникот, на 10.000 овчи клетки, ембрионот задржал само една човечка, а за да методата се смета за успешна потребно е соодносот да биде 100:1.

Кина го создаде првото клонирано куче (видео)

Loading...

Свесен е дека пред научниците се наоѓа долг пат, но и дека во игра се бројни етички прашања.

– Ако човечките клетки дојдат во мозокот на животното и нејзинат аинтелигенција започнува да се менува, никако не би требале да продолжиме со овој експеримент, вели тој.

 

 

Сепак, неговиот колега доктор Хро Накаучи вели дека постојат мали веројатности за такво сценарио, затоа што, како што објаснува, уделот на човечките клетки во ембрионот е многу мал.

Резултатите од истражувањето се претставени на овогодинешниот состанок на Американското здружение за научен напредок во Тексас.


Leave a Reply