По 13 години пристигнува нов стандард за полнење телефони

Сподели со своите пријатели

Конзорциумот за безжична енергија (WPC) го претстави безжичниот стандард Qi2, наследник на стандардот Qi кој работи слично како MagSafe на Apple.

Loading...

Целта е да се создаде уникатен и сеопфатен систем кој треба да биде компатибилен со уреди кои користат оперативни системи Android и iOS.

Постојниот Qi стандард се користи повеќе од 13 години.

Новиот стандард ќе користи систем за магнет и калем за безжично полнење, сличен на оној што го користи Apple iPhone од 12-та моделска година.

Но, ќе го додаде и таканаречениот Magnetic Power Profile, кој треба да обезбеди смартфоните и другите уреди да се полнат со максимална можна брзина и ефикасност.

Исто така, треба да работи без разлика каква марка користите и треба да го намали количеството на е-отпад што тие уреди го произведуваат.

Првото издание на стандардот Qi2, со поддршка за полнење од 15 W, откривање странски објекти и други карактеристики, треба да биде претставено подоцна оваа година.

Идните изданија треба да покриваат помоќни полначи, како и да овозможат безжично полнење за уреди со чудна форма што не се компатибилни со сегашните полначи.

Loading...

Сè уште не е познато дали ќе биде компатибилен со уреди кои го поддржуваат актуелниот Qi стандард и Apple MagSafe.

Очигледно, може да бара и верификација, што би можело да им овозможи на производителите да одбијат полнење преку уреди кои немаат сертификат, пишува Engadget.