Плодот кој лекува дијабетес, алергии, несоница и дури слабее

Сподели со своите пријатели

Гоџи бери е една од тајните на азиската долговечност. Доаѓа од Тибетските Хималаи и Северна Кина и токму од таму се најквалитетни овошја.

Гоџи Бери, или уште лициј, е плодот на Lycium Barbarum или Lycium Chinense.

Претставува азиско растение од семејството Solanacea. Називот “Гоџи” доаѓа од кинеското (gouqizi). Уште во древна Кина Гоџи бери е високо ценето и употребуван во традиционалната медицина заради вредни состојки и својства врз човековото здравје.

Освен како лициј, овие корисни плодови се познати како мерџан. Се карактеризираат со сладок вкус и неутрален карактер.

Тие помагаат при астма, дијабетес, висок крвен притисок и голем број алергии.

Имаат многу позитивно дејство кај непријатни симптоми како замор, несоница, тинитус.

Препорачаната дневна доза за потрошувачка е помеѓу 10 и 30 грама.

И уште – Гоџи бери помага за побрзо слабеење, прочистување на организмот, подобрување на работата на срцето, помага и за долговечноста.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.