Писмо од револтиранога кумановца: Боли ме за Куманово у кое сам роден и живу!

Сподели со своите пријатели

На наш редакциски мејл стигна едно доста интересно писмо на нашега сограѓанина кој искрено објаснуе како га гледа свој град и што све му фали, а реално фалив му доста работе. Он сакаше да остане анониман и ми ќе га испоштуемо и објавимо.

Поштовани гра’оначалниче,

Еве гледамо како се захуктава битка пред нови избори и како твои најблиски ти дишев у врат. Тој е, нема се поштовање и осет к’д е доста од крлешко напредување, ама рука на срце и ти тражејќи нов мандат покажуеш дека не знаеш к’д е доста. И док не си почнаја да ги редиш твои успеси за да гу оправдаш кандидатуру, ја ќе пробам унапред, у кратки црте да предвиду како ќе се одвива твоја кампања, и да направу едн осврт на такореќи едну треќину од мој живот у коју ти си градоначалник на град у кој сам роден и живу.

Овакој. Мое мислење е дека твоја кампања ќе иде овакој: „Опструкцие од вла’ата на ДПМНЕ, кеј, реконструкција на плоштад , опструкцие од вла’ата, базен, опструкцие од вла’ата, сала у Банево трло и у економску, опструкцие од вла’ата , тазе масовно асфалтирање во центарот на градот и реконструкција на „лента“ куде бензинску (која путем е руинирана од сам почетак), и као послеѓан ас, тој ново за бранители нешто што планираш да градиш, што вероватно у задњи момент га е склепаја некој у општину што колко-толко клика Аутокад.

И све тој држи од горенаведеното, поштено, тој си га направија и свака част, ама ај ја да га кажу мое искуство за тој како живу у град кој ти, како градоначалник, имаш обавезу да га направиш бомбона, или барем место подношљиво за живот.

На кеј не сам ти отишија откако си га изградија. Знаеш, у 100.000 људи можеш да најдеш свакакви, а еве има и такви кои нејќев да се врткав 10 пута натамо-навамо покрај смрдљивку. Част на искључаци и родители сес мали деца кои, поштено, немав другде куде. И туј одма се поставља питање, зашто да нема куде? А? Слушај, Куманово не е мал град, не едно, треба ти простор за деца такореќи у сваку маалу. И ја би ти кажаја дека тој си могаја мнооооого л’сно да га направиш, пошто не кошта ништо посебно, а и да кошта бе, па за деца е. Такој да, кеј ти е добро достигнуќе, ама оправдуе дел од ед’н мандат, никако да се прчиш сес њега за четврти мандат.

Плоштад. Мислу, колко и да сакаш да се прчиш сес фонтану, која путем по мое мислење е и ружничка, плоштад не постои. Постои едно бекатонирано парче куде некад е бија плоштад, и дрвена страќара која некад била башча на кафиќ. Значи, плоштад уствари е двор на кафану. Погледни га и он’ј куде културан дом, куде ај од културан дом држава направи само кафане, што е и ед’н добар показател за ниво на културан напредак и просперитет у Куманово и Македонију, ама тамо меѓу дрва има едно чудо од конструкцију, која само у Куманово може да постои, која и сама не знае што претставља. Јадно. По овој питање, у твои мандати Куманово си га само уназадија. Брат, нема се куде да се пројде на тротоар (онамо куде га има де). Тој куде библиотеку, хаос, од едну страну паркирани суете, од другу контејнер. Мизерија, мада добра симболика.

Исто такој, сакам да кажу дека у овој Куманово концепт за тротоар е потпуно изгубен. Сељачишта више не знаев ни за што служи. Само авта и кафане по тротоари, а много често и ги нема и никад не су направени. Не ми мудруј сес импровизацију куде кошеви. Катастрофа. А од нови улице, абе како никад да не сте слушнале за атмосферску канализацију. Почне да роси и ајдееееееее, иде Дунав. За одбележување по улице, тој пешачки или куде су ленте, нејќу ни да збору. А тек семафори куде пазар, брааааааат, абе 12 године едну шугаву раскрсницу не можеш да решиш, а овамо четврти мандат сакаш да кркаш.

Исто такој, ќе бидеш запамтен дека у твое време свака страќара у Куманово бидна зграда, која такореќи по дифолт нема паркинг. Не знам дали си свесан дека сес туј твоју политику на грубијанско градење га комплетно изменисте лик на град, направисте га франкенштајн и уништисте му га идентитет. А имасте могуќност град да га проширите градејќи комплетно нови населбе сес сви тија зграде, да направите велелепни паркови и чуда, од Куманово да направите урбан центар и да конкурирате на оној Скопје. Ама не, уместо тој с’г више не постои разлика дали шеташ по центар на Куманово или по Пуковско. И туј и тамо нема парк, нема тротоар, улица е лом, сигнализација нема, кучиња лаев и се шетав тук-там мезејќи некога кумановца, Роми брмчив сес култиватори и тија чуда сес пилу напред што ги возив, па се дерњав сес „Ево купујем, старо железо, стари шпориња (!?), стари акумулатори…“.

Можда ќе се пофалиш дека много људи си запослија. Па и Хитлер е запослија милиони, ама ете злочинац е. И да ми извиниш, не дека тија радни места ти си ги креираја. Посебно у образование. Абе некој учија школу, заслужија си га радно место, и с’г к’д треба да се запосли местите га као еве давате му га радно место, како ВИ добро да му правите и он ви е дужан. Абе невидена перверзија. Знаеш, тој би ти било исто као к’д ти отидеш на шалтер у банку да си гу земеш платичку, па он’ј на шалтер ти земе две иљадарке пошто еве, он ти гу дава плату БЕ, без њега не би ти дошја до паре. И ја знам дека е такој свугде у Македонију, ама мене ме боли за Куманово, и тој ТИ можеш да га решиш, ТЕБЕ ја треба да те гласам. А и за други општине исто ме боли, ама повише накуде заболе ме, поштено.

И знам дека на све овој имаш одговори, ама никако да ти улегне у главу, ни на тебе ни на сви овија Македонци, дека твои оправдања су чисти глупости, пошто ТИ треба да најдеш начин и да ги решиш проблеми, а не да ми кажуеш кој ти ставља с’пке. ТИ треба да ги натераш да работив, ТИ треба да се расправиш сес сви, пошто ТИ си градоначалник. Иначе, ако е само да кажуеш кој е крив, ондак свака будала може да биде градоначалник исто онолко успешан, колко што си и ти.

Молим те, не се љути, само сам искрен сес тебе и ти кажују што истински мислу. Не сам ја како тија твои најблиски, тија де чиј нож те чеша с’г у грб. А ако ипак решиш да трчиш, молим те ко бога реши гу раскрсницу куде пазарче.

Поздрав,

Кумановац

Изнесени ставови су од анонимнога читатела. Редакциски тим се оградуе од све погоре напишано и наведено.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.