Пиењето премногу вода може да носи сериозни последици

Сподели со своите пријатели

Летото е жешко и спарно, а со многу планирани активности и повеќе забава на отворено, важно е да останете хидрирани. Ако не пиете доволно течности, може да се дехидрирате, па дури и блага дехидрација може да предизвика екстремен недостаток на енергија и исцрпеност.

Loading...

Телото се состои од околу 50 до 70 проценти вода. Секој орган, клетка и ткиво во телото бара вода бидејќи ги штити ткивата, помага во одржување на нормална телесна температура и ги подмачкува зглобовите.

Исто така, му помага на телото да се ослободи од отпадот кога се потиме, уринираме и ги празниме нашите црева.

 

 

Според Националната академија на науките, инженерството и медицината на САД, на жените им требаат 11,5 чаши вода дневно, а на мажите 15,5. Ако пиете повеќе од тоа, се ставате во опасност. Др. Мајк Бол за Eat This ги сподели опасните несакани ефекти од пиењето премногу вода.

Конзумирањето премногу вода може да ги оштети бубрезите

Ако пиете повеќе вода од препорачаната дневна доза, имате ризик од хипонатремија, позната и како труење со вода. Прекумерната вода може да ги оштети бубрезите, што им го отежнува исфрлањето на вишокот вода.

Loading...

Кога пиете повеќе вода, таа најпрво се апсорбира во крвотокот, а потоа бубрезите го филтрираат вишокот и го отстрануваат од телото како урината.За типично здрав возрасен, бубрезите можат да отстранат до околу еден литар вода на час. Тоа значи дека пиењето повеќе од литар вода за еден час повеќе од неколку часа го става човекот на ризик од премногу вода во телото, како и некои несакани ефекти“, објаснува др. Бол.

 

 

Според Инсајдер, симптомите на хипонатремија вклучуваат повраќање, гадење, збунетост, заборавеност и главоболки. Доколку не реагирате веднаш, може да се појават халуцинации, напади, нејасен говор, чувство на слабост, грчеви во мускулите, нарушена функција на мозокот, па дури и кома.

Според др. Бол, интоксикација со вода е поверојатно да им се случи на поединци кои се впуштаат во екстремна фитнес и пијат многу вода наместо да консумираат електролити. Исто така, опасноста ги демне и луѓето кои учествуваат на натпревари во вода за пиење и оние со ментална попреченост поради која свесно или несвесно пијат премногу вода.