Пет знаци дека сте зависни од љубовта и партнерот и зошто тоа може да биде опасно!

Сподели со своите пријатели

На многумина им се случува да бидат свесни колку емотивната врска во која се, е лоша за нив и за нивното ментално здравје, но не се во можност да ја прекинат таа врска и да продолжат сами.

Loading...

Психологот Ема Дејви вели дека всушност станува збор за „зависност од љубов“ која е слична на секоја болест на зависност.

Таа наведува дека понекогаш е потешко да се ослободиме од приврзаноста кон партнерот отколку од зависноста од дрога.

– На крајот, кога ќе се случи самоубиство или некој се препушти на пороци како што е алкохолизам, тоа е од потреба да избегаат од таква врска и тоа е затоа што тие дале секој дел од себе на таква врска и партнер и немаат ништо повеќе да се даде освен живот – објаснува психологот.

 

 

Препознавањето на знаците на овој тип на зависност од партнерот и односите што ве принудуваат на самоуништување може да ви помогне да се заштитите и да ја добиете потребната помош.

Loading...
  1. Секогаш избирате ист тип на мажи

Тука не станува збор за „високо, згодно момче со сини очи“, туку за жени или мажи кои постојано ги привлекуваат емоционално насилни типови на личност.

– Ако не се опоравите од токсичната врска, најверојатно ќе влезете во друга слична, бидејќи тоа однесување е ваш образец и според тоа привлекувате слични партнери – вели Ема.

Возбудата што ја чувствуваме кога сме во контакт со такви луѓе создава циклус на зависност и со секое повторување, токсичен зависник од љубов ќе ги заборави сите негативни последици во врската.

 

 

– Кога чувствуваме големо внимание, привлечност и приврзаност, хемикалиите се ослободуваат во организмот и телото реагира како во случајот кога внесувате лекови или големи количини алкохол. Еуфоријата што ја чувствувате може да се спореди со состојбата на лебдење во воздухот – истакнува психологот.

Како што објаснува, следната фаза е „насилникот да ви ги одземе емоциите, да ве отфрли и да ве игнорира“.

Loading...

– Вие сè уште копнеете по таа возбуда и влегувате во магичниот круг на злоупотреба: обожување, девалвација, одбивање. Ако не го решите овој проблем, ќе го повторувате образецот во секоја следна врска – тврди психологот.

  1. Ги игнорирате „црвените знамиња“

Љубомора, „повикување“ и лажење се само некои од алармите што можат да бидат предупредување дека ќе бидете во врска со некој што може емоционално да ве злоупотреби.

 

 

Но, лицето со нездрава зависност од љубов многу често ќе ги игнорира овие знаци и ќе продолжи со токсичната врска во која се наоѓа.

– Ги гледате сигналите, мавтаат пред вашите очи, но бидејќи толку многу ја сакате таа љубов, подготвени сте да ги игнорирате и да го оправдате токсичното однесување на вашиот партнер – истакнува психологот.

  1. Не можете да го замислите вашиот живот без него

– Замислувањето на вашиот живот без другата половина е сосема нормално во љубовна врска, но чувството дека не можете без партнер или дека не знаете кој сте без него може да биде знак на нешто потемно – објаснува Деви .

Loading...

Таа предупредува дека партнер во токсична врска ќе ја обликува својата жртва онака како што ја сака, уништувајќи и го идентитетот и оставајќи ѝ чувство дека е никој и ништо без партнерот.

– Станувате толку зависни од љубовта и среќата што ви ја дава вашиот токсичен партнер, што ви се чини дека без тоа вашиот живот нема смисла. Заборавате и потиснувате, од друга страна, дека ова чувство ви одзема и кога и да посакате – објаснува психологот.

 

 

  1. Постојано се враќате кај него

Токсичен зависник од љубов ќе продолжи да му се враќа на својот емоционално насилен партнер, без разлика колку пати е „изгорен“ во таа врска.

Loading...

– Секојпат кога ќе му се вратите на насилникот, всушност му кажувате – се грижам повеќе за вас отколку за мене – вели психологот.

Таа објаснува дека му испраќате порака дека сè му е дозволено.

– Размислувањето на насилникот во таа ситуација е – можам да направам што сакам на оваа личност, бидејќи секогаш ќе се врати – изјавува Ема.

  1. Ви недостасува самодоверба

Останувањето во токсична врска на крајот ќе ја уништи самодовербата на жртвата, што е уште еден знак на нездрава зависност од љубов.

– Луѓето кои немаат свои вредности имаат потешкотии да им дадат приоритет на своите потреби или чувства, постојано се извинуваат и често имаат чувство на инфериорност, па затоа се подложни на влегување во токсични врски – посочува психологот.

Loading...

Таа наведува дека ако не се цените доволно и не поставите јасни граници, го отворате патот секогаш да бидете користени и отфрлени.

 

 

Секој што препознава некој од овие знаци, треба да размисли за тоа, советува психолог.

Loading...

Таа објаснува дека е потребно да се едуцираме за зависноста од љубов како феномен, бидејќи, како и со секоја зависност, првиот чекор е да се идентификува и признае.

– Откако ќе го препознаете проблемот, може да добиете конкретна помош за зависност од љубов од терапевт специјализиран за оваа област – посочува психологот.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *