Пет работи што никогаш не треба да му ги кажувате на сопственото дете

Сподели со своите пријатели

Иако ни се чини дека некои од работите што ги кажуваме се сосема нормални и обични, децата може да ги доживеат поинаку, а важен е и тонот и начинот на кој се изразувате.

Loading...

Ова се пет работи што никогаш не треба да им ги кажувате на детето.

 

 

„Не можеме да си го дозволиме тоа“

Не сакате вашето дете да мисли дека парите можат да ги ограничат нивните соништа и аспирации. Наместо тоа, поттикнете ги да прават своја работа за она што го сакаат.

Покажете им каква е новата вредност и колку е тешко да се заработи, така што децата ќе почнат да развиваат правилни и паметни финансиски одлуки и навики од најрана возраст.

Loading...

„Правам се за тебе“

Ако ја изговорите таа фраза, децата може да се чувствуваат како да го правите тоа од должност, а не од љубов. Родителската љубов треба да биде безусловна и сe што правите за нив треба да биде од љубов.

„Не се однесувај толку детски“

Сосема е во ред детето да се однесува како дете и во ред е да прават грешки, да плачат. Родителите понекогаш можат да бидат малку груби кон своите деца ако им кажат да престанат да се однесуваат како деца или да бидат детинести.

 

 

„Никогаш не би можел да го направам тоа“

Loading...

Ова е најлошото нешто што можете да му го кажете на вашето дете. Поради таквата изјава детето ќе се чувствува неспособно, некомпетентно и недоволно за голем број работи.

Ова може да ги ограничи нивните таленти дури и во оние работи за кои биле сигурни. Родителите треба да ги мотивираат децата и да ги слават нивните успеси.

Се што е лошо кај партнерот

Впрочем, родителите не треба да кажуваат негативни работи за партнерот пред децата, пишува Пинквил.

Обидете се да избегнете кавги пред децата или да се расправате грубо со партнерот. Децата треба да чувствуваат љубов и да веруваат дека работите ќе се одвиваат.