Пет проценти од младите и три проценти од возрасните имаат долгорочен Ковид

Сподели со своите пријатели

Околу пет отсто од младите на возраст од 12 до 25 години и три отсто од возрасните над 25 години имаат „долгорочен ковид“ по инфекцијата со коронавирус, се вели во денешниот извештај на Холандскиот национален институт за јавно здравје и животна средина (РИВМ).

Loading...

Еден од четири млади луѓе и секој петти возрасен со „долгорочен ковид“, познат и како синдром на пост-ковид, рекле дека симптомите се доволно сериозни за да влијаат на секојдневниот живот, пренесува NL Times.

Тие често пријавуваат исцрпеност, проблеми со концентрацијата и меморијата и отежнато дишење.

Околу 30 отсто од младите и 39 отсто од возрасните имаат симптоми веќе 2 години, а девет отсто од младите и 32 отсто од возрасните ги имаат три години.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Франција ќе ја зголеми безбедноста пред синагогите и верските училишта

Холандските општи лекари пријавиле до RIVM дека бројот на луѓе кои доаѓаат кај нив со проблеми со меморијата и концентрацијата е „значително поголем“ отколку пред пандемијата.

Во извештајот се посочува дека овој проблем е најчест кај лицата на возраст од 25-45 години, додека кај постарите се вратил на нивото од 2019 година.