Пет причини зошто на луѓето им зујат ушите!

Сподели со своите пријатели

Зуење се појавува одеднаш и понекогаш ги иритира луѓето доста. Според Американското здружение за тинитус (АТА), станува збор за сензоневрална реакција во мозокот на оштетување на увото и системот за слух.

Loading...

Според лаички зборови, тоа е силен, иритирачки и немилосрден звук на зуење. Ѕвонењето може да биде наизменично или континуирано; тоа ги оптеретува некои, додека на други не им пречи.

Тинитусот некои го опишуваат како звук на ѕвонење, додека некои слушаат зуење, кликање или пулсирачки звук. АТА вели дека околу 50 милиони Американци имаат некаков вид на тинитус, а скоро 20 милиони луѓе се борат со хроничен тинитус. Се проценува дека два милиони луѓе имаат сериозни и исцрпувачки случаи на тинитус.

Постојат неколку причини зошто тинитус може да се појави …

 

 

 

Loading...

Гласна музика

Да, гласната музика навистина може да создаде проблем. Тинитус како последица на слушање гласна музика е губење на слухот предизвикано од бучава. Тоа е претежно привремен проблем и луѓето можат да очекуваат да се опорават до 72 часа. Ако сте изложени на гласна музика или бучни градежни работи, размислете да користите чепчиња за уши.

Премногу восок

Восокот ги штити нашите уши и има антибактериски својства. Но, неговата акумулација може да предизвика губење на слухот, што може да доведе до тинитус. Откако лекарот ќе ги исчисти ушите од вишок восок, вашиот слух се подобрува и тинитусот исчезнува.

 

 

 

Loading...

Инфекција

Настинка или синусна инфекција може да предизвика ѕвонење. Лекувањето на инфекцијата ќе го подобри вашиот слух и ќе се ослободи од иритирачкиот звук.

Лекови

Тинитусот може да биде несакан ефект на одредени лекови, како што се антибиотици, нестероидни антиинфламаторни лекови и диуретици, па дури и аспирин. Покрај тоа, лековите базирани на кинин исто така можат да предизвикаат тинитус. Разговарајте со вашиот лекар ако земате некој од овие лекови и ако ви заѕвонат ушите.

Повреда на главата

Удар во главата исто така може да биде причина за тинитус. Таквата повреда може да доведе до крварење зад тапанчето, кое се повлекува за околу шест недели, кога слухот се опоравува.

Со потрес на мозок, всушност може да добиете потрес на внатрешното уво, што може да предизвика губење на слухот, вртоглавица или ѕвонење, вели неврологот др. Кристен Ангстер за списанието Men’s Health.

„Внатрешното уво обично се обновува спонтано. Но, ако имате честа вртоглавица или ако слухот не се опорави сам по неколку дена, посетете лекар што ќе ви дијагностицира “, советува тој.

Loading...

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *