Патогените што ги донесуваме од патувањата во вселената може да бидат опасни за Земјата, велат научниците

Сподели со своите пријатели

Трката во комерцијалните вселенски летови веќе се продлабочи и повеќе од 85 компании и организации бараат иднина во меѓупланетарниот туризам.

Loading...

Некои научници се загрижени и веруваат дека се работи за брзање, пишува порталот Science Alert.

Пред вонземските патувања да станат рутина, светот мора да спроведе некои основни мерки за биосигурност.

Во спротивно, би можеле да почнеме да примаме несакани посетители.

 

 

Постојат ризици

Loading...

Имено, ако астронаутите успеат да „донесат“ туѓ организам на Земјата со едно од вселенските летала, тоа би можело да ја уништи биолошката рамнотежа на Земјата.

Шансите тоа навистина да се случи се мали, особено затоа што допрва треба да најдеме живот надвор од нашата планета. Сепак, со оглед на можните последици, дел од експертите сметаат дека треба да се подготви и за такво сценарио.

Поверојатна опција е човечки турист да го однесе копнениот организам во вселената, што е исто така доста ризик.

 

 

Истражувањата покажаа дека некои микроби можат да доживеат брзи генетски мутации во услови како оние што преовладуваат во вселената.

Откако одгледале илјадници генерации на ешерихија коли во услови на микрогравитација, научниците откриле дека штетната бактерија станала уште поагресивна и поотпорна на антибиотици.

Loading...

Доколку таков отпорен сој се врати на Земјата, може да претставува опасна закана за човечкиот живот.

„Малите ризици кои потенцијално можат да предизвикаат екстремни последици се во срцето на биосигурноста. Кога работите таму ќе тргнат наопаку, тие навистина тргнуваат лошо“, предупредува биологот Фил Кеси од Универзитетот во Аделаида, експерт за инвазивни видови.

 

 

Се чини дека тековните протоколи не функционираат најдобро

Меѓународниот комитет за вселенски истражувања (COSPAR) состави панел за заштита на планетата, но ниту еден постоечки член не е експерт за инвазивни видови.

Австралиските биолози веруваат дека ова е голем превид. Тие велат дека е императив да се воспостават пософистицирани протоколи насочени кон спречување на биолошката контаминација на Земјата од вонземската средина и обратно.

Loading...

„Ние веруваме дека подобрата соработка помеѓу астробиолозите и биолозите специјализирани за инвазивни видови значително ќе ги подобри постоечките меѓународни протоколи за планетарна биосигурност и за Земјата и за вонземските тела кои би можеле да содржат живот“, напишаа тие во една статија во списанието BioScience.

Се чини дека тековните протоколи не функционираат најдобро.

 

 

На пример, кога израелско вселенско летало се урна на Месечината во 2019 година, испушти и сушени долговечни животни, животни со микроскопска големина, кои можеби сè уште се живи, на површината.

Loading...

Уште позагрижувачки е откривањето на бактериски соеви со исклучителна отпорност во т.н „Чистите соби“ на НАСА, каде што вработените собираат вселенски бродови. Доколку овие микроби биле случајно транспортирани во вселената, можно е тие да станат уште повирулентни во услови на микрогравитација.

Но, некои експерти веруваат дека е речиси невозможно да се задржат копнените микроби на Земјата. Каде и да одат луѓето, тие неизбежно ги носат своите организми со себе.

Тие предупредуваат дека вселената е само „следната граница на биосигурносниот ризик“.