Париз и денеска под блокада: Гневните земјоделци не се откажуваат од штрајкот

Сподели со своите пријатели

Француските земјоделци втор ден ги блокираат стратешките патишта околу Париз, а членовите на Конфедерацијата на селаните ги блокираат и влезовите во дистрибутивните центри во Кавајон во департманот Воклуз, на југот на Франција, јавува БФМ ТВ.

Loading...

„Сакаме да ги блокираме логистичките центри бидејќи бараме подобра распределба на додадената вредност. Масовната дистрибуција имаше голем профит минатиот квартал, а ние никогаш не гледаме ништо од тоа. Бараме да ни ги зголемат откупните цени без да ги зголемат цените за крајните потрошувачи. Ние всушност бараме од нив да ги намалат своите маржи. Ќе останеме онолку колку што е потребно“, рече претставникот на земјоделецот.

 

 

Генералниот секретар на CGT, Софи Бинет, рече дека го разбира гневот на фармерите.

Бине ја повика владата да „преиспита голем број правни механизми“ за да се стави крај на шпекулативните операции со прехранбените производи.

Француската влада синоќа соопшти дека денеска ќе бидат преземени нови мерки во корист на земјоделците.

Loading...

Владината портпаролка Приска Тевено, по состанокот на Министерскиот совет, изјави дека вечерва премиерот Габриел Атал ќе прими претставници на францускиот земјоделски синдикат FNSEA и членови на Здружението на млади фармери, во присуство на министрите за земјоделство, Марк Фено и Environmental Transition, Кристоф Бечу, пишува Фигаро.

 

 

Француските земјоделци вчера почнаа да ги блокираат осумте автопати кои го поврзуваат Париз со остатокот од Франција, а од минатата недела ги блокираа патиштата во делови од Франција поради владиниот данок за гориво за трактори, увозот на евтини земјоделски производи и ниските откупни цени. , а бараат и намалување на даноците, како и земјоделците ширум Европа.

Фармерите во Франција протестираат и против договорот за слободна трговија меѓу ЕУ и извозниците на храна, особено за договорот со јужноамериканскиот блок Меркосур, кој се уште е во фаза на изработка, а за кој тврдат дека ќе придонесе и за нелојална конкуренција на пазарот.