Папата ја именуваше првата жена на висока дипломатска функција во Ватикан

Сподели со своите пријатели

Папата Фрањо ја назначи првата жена што ќе извршува висока функција во Државниот секретаријат, дипломатски и административен центар во Ватикан, во кој доминираат мажите.

Loading...

Италијанката Франческа Ди ovовани (66) ќе ја заземе својата нова позиција во Канцеларијата за државни односи, каде ќе биде Потсекретарот или еден од двајцата заменици министри за надворешни работи.

Римокатоличката црква само им дозволува на мажите да бидат свештеници, а жените традиционално биле на маргините на администрацијата.

Сепак, здруженијата на жени, вклучително и кровната организација на римокатолички монахињи, веќе долго време го повикуваат Папата да назначи повеќе жени на високи позиции во бирократијата во Ватикан.

Тие го наведуваат фактот дека повеќе од половина од 1,3 милијарди католици се жени и дека има три пати повеќе жени отколку мажи.

Ватикан објави дека Ди Џовани ќе биде задолжена за мултилатерални односи во Државниот секретаријат каде е вработена од 1993 година. Таа е експерт за меѓународно право и човекови права.

Ватикан, суверена држава опкружена со Рим, има дипломатски односи со повеќе од 180 земји.

И покрај ветувањето на Папата да назначи повеќе жени на високи позиции во Ватикан, Ди Џовани се придружува на групата од само неколку.

Loading...

Највлијателни се Барбара Јата, шеф на музеите во Ватикан и Кристијана Мареј, заменик-шеф на канцелариите за односи со јавност.

Минатата година, Папата ги именуваше првите четири жени советници на Епископскиот синод, институција основана пред 50 години за да подготви важни бискуписки состаноци што се одржуваат на секои неколку години на различни теми.


Leave a Reply